Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pápež František vymenoval 14 nových kardinálov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slávnostné kreovanie sa konalo pri slávení riadneho verejného konzistória kardinálskeho zboru vo vatikánskej Bazilike sv. Petra.

Vatikán 28. júna (TASR) - Pápež František dnes vymenoval vo Vatikáne 14 nových kardinálov. Nachádza sa medzi nimi aj jeden z jeho hlavných poradcov pre pomoc ľuďom bez domova, informuje oficiálny spravodajský portál Vatican News.

Slávnostné kreovanie sa konalo pri slávení riadneho verejného konzistória kardinálskeho zboru vo vatikánskej Bazilike sv. Petra.

Noví kardináli pochádzajú z 11 krajín: Talianska, Portugalska, Španielska, Poľska, Madagaskaru, Peru, Bolívie, Mexika, Japonska, Iraku a Pakistanu. Traja ďalší sú vo veku nad 80 rokov a tento titul dostali ako ocenenie za svoje celoživotné zásluhy.

Novým kardinálom je aj poľský kňaz Konrad Krajewski, známy tým, že berie bezdomovcov v Ríme na exkurzie a počas zimných mesiacov rozdáva spacie vaky pre ľudí v núdzi. Jeho vymenovanie do kardinálskeho stavu odráža prioritu pápeža v pomoci ľuďom na okraji spoločnosti, dodala agentúra AP.

Po čítaní z Evanjelia podľa Marka pápež predniesol príhovor, v ktorom poukázal na Ježišov príklad toho, v čom spočíva pravá autorita v Cirkvi.

Noví kardináli si po zložení prísahy z rúk pápeža Františka prevzali sýtočervený biret a kardinálsky prsteň spolu s pridelením titulárneho chrámu resp. diakonie, dodal Vatican News. František a štrnásti noví kardináli navštívili po slávnosti emeritného pápeža Benedikta XVI.