Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Vatikán odsúdil špekulácie o pápežovej rezignácii

Pápež uviedol, že si je plne vedomý vážnosti tohto kroku a na svoju funkciu rezignuje "v plnej slobode". Foto: TASR/AP

Taliansky denník La Repubblica vo štvrtok napísal, že Benedikt XVI. sa rozhodol odstúpiť kvôli rozsahu aféry Vatileaks, korupcii vo Vatikáne a údajným homosexuálnym vzťahom prelátov.

Vatikán 23. februára (TASR) - Vatikánsky štátny sekretariát dnes kritizoval pokusy ovplyvniť nesprávnymi informáciami kardinálov, ktorí budú voliť nástupcu pápeža Benedikta XVI.

Vo vyhlásení pre médiá najdôležitejší orgán pápežskej kúrie uviedol, že Vatikán obhajuje nezávislosť kolégia kardinálov od akéhokoľvek vplyvu. Zverejňovaním nekontrolovaných alebo dokonca chybných informácií budú vážne poškodení jednotlivci a inštitúcie.

"V priebehu storočí kardináli museli odolať rôznym formám tlaku, ktorými chcel niekto ovplyvňovať pápežovu voľbu," pokračoval štátny sekretariát. Výsledok konkláve sa snažili ovplyvniť aj štáty. V súčasnosti sa vsádza na vplyv verejnej mienky prostredníctvom názorov, neberúcich do úvahy typicky duchovný aspekt, ktorý cirkev prežíva.

Podobne sa v komentári pre Rádio Vatikán vyjadril hovorca Vatikánu Federico Lombardi, ktorý kritizoval fámy o údajných dôvodoch odstúpenia Benedikta XVI. a označil ich za "neprijateľný tlak" vyvíjaný na kardinálov pred voľbou nového pápeža. Podľa neho existujú ľudia, ktorí chcú využiť moment prekvapenia a dezorientácie, "aby zasiali zmätok a aby zdiskreditovali cirkev a jej vedenie".

Vo väčšine prípadov však tí, ktorí vynášajú takéto morálne súdy, na to nemajú "ani najmenšie právo". "Kto má v hlave najmä peniaze, sex a moc a svet vníma týmito mierami, nie je schopný inak vnímať ani cirkev," konštatoval Lombardi.

Taliansky denník La Repubblica vo štvrtok napísal, že Benedikt XVI. sa rozhodol odstúpiť kvôli rozsahu aféry Vatileaks, korupcii vo Vatikáne a údajným homosexuálnym vzťahom prelátov.