Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Časť konštrukcie Notre-Dame rozoberú pre riziko ďalšieho poškodenia

Na snímke hasenie počas požiaru v Katedrále Notre-Dame 15. apríla 2019 v Paríži. Foto: TASR/AP

V katedrále boli počas tohto týždňa naplánované bohoslužby a obrady, ktoré sa po požiari budú konať v Kostole sv. Sulpícia a v Kostole sv. Eustacha.


Paríž 17. apríla (TASR) - Časť opornej konštrukcie okolo ružicových okien požiarom poškodenej parížskej katedrály Notre-Dame rozoberú, aby sa zabránilo jej ďalšiemu narušeniu. V stredu to oznámil požiarny expert francúzskeho ministerstva kultúry José Vaz de Matos. Informovala o tom agentúra AP.

De Matos pred novinármi povedal, že časť trojuholníkovej konštrukcie nad centrálnou okennou ružicou s vitrážou sa rozoberie, aby sa "obmedzil" pohyb kameňa.

Podľa experta stabilitu katedrály najviac ohrozujú štíty nad ružicovými oknami, ktoré týmto majstrovským dielam z farebného skla poskytujú kľúčovú oporu.

De Matos dodal, že táto konštrukcia je obzvlášť vystavená vetru a celková konštrukcia katedrály je naďalej nestabilná.

Policajti pre AP uviedli, že trojuholníková konštrukcia sa od požiaru naklonila o 20 centimetrov smerom k ulici.

Podľa zástupcu parížskeho šéfa hasičov Philippeho Demaya mohli predné veže katedrály Notre-Dame spadnúť, keby hasiči nezasiahli v takom veľkom počte a nekonali rýchlo. Demay poprel, že došlo k omeškaniu. Podľa neho hasiči prišli včas, pričom išlo o extrémne zložitý zásah.

Požiar na streche gotickej katedrály Notre-Dame v centre Paríža vypukol v pondelok podvečer, pričom spočiatku nebolo isté, či sa túto svetoznámu historickú pamiatku podarí hasičom zachrániť.

Firma renovujúca strechu Notre-Dame poprela zodpovednosť za požiar



Stavebná spoločnosť Le Bras Freres, ktorá mala krátko pred požiarom na starosti renováciu strechy parížskej katedrály Notre-Dame, vylúčila akúkoľvek zodpovednosť za nešťastie. Pre agentúru DPA to uviedol jej hovorca.

Hovorca priblížil, že v inkriminovanom čase neprebiehali na streche zváračské práce ani iné úpravy, pri ktorých sa využíva tepelné spracovanie. Táto informácia je v rozpore so špekuláciami, aké sa objavili v niektorých francúzskych médiách a podľa ktorých mohli požiar zapríčiniť práve takéto práce.

Na snímke zachránené artefakty z Katedrály Notre-Dame po požiari 16. apríla 2019 v Paríži.
Foto: TASR/AP


DPA píše, že jedinou činnosťou, ktorá na katedrále krátko pred požiarom prebiehala, bola montáž lešenia v súvislosti s plánovanou renováciou strechy a štíhlej veže, ktoré pri požiari zhoreli. Posledný robotník katedrálu opustil približne o 17.50 h SELČ, a teda asi hodinu pred vypuknutím požiaru.

Hovorca, ktorý si neželal, aby DPA vo svojej správe uviedla jeho meno, ďalej povedal, že bude teraz veľmi náročné odstrániť z katedrály kovové lešenie, ktoré požiar poškodil, avšak nezničil. Dodal, že pre túto úlohu bude zrejme potrebné namontovať na katedrálu nové lešenie.

Rozsiahly požiar, ktorý katedrálu Notre-Dame zachvátil v pondelok večer, sa hasičom podarilo v utorok úplne uhasiť. Zhorela však drevená strecha katedrály a drevená vežička z 19. storočia.

Slávny veľký organ v Notre-Dame nebol požiarom veľmi poškodený



Veľký organ v parížskej gotickej katedrále Notre-Dame, jeden z najznámejších a najväčších na svete, vyviazol z veľkého požiaru zrejme bez väčších poškodení. Ako uviedol titulárny organista Notre-Dame Vincent Dubois, organ vrátane vnútra jednotlivých píšťal je potrebné očistiť od popola.

Tzv. chórový organ tiež nebol poškodený ohňom, ale zasiahla ho voda pri hasení požiaru. Podľa Duboisa bude "trvať roky, kým budeme môcť tento nástroj prehrať". Za dôležité označil to, že nástroj neľahol popolom.

Ďalší titulárny organista Olivier Latry pre denník Le Parisien povedal, že oheň mohol roztaviť píšťaly, ktorých má veľký organ 8000, pričom niektoré pochádzajú z 15. storočia. Voda použitá pri hasení mohla zasa poškodiť drevenú konštrukciu organu i konzolu.

Latry vyhlásil, že organ "bol dušou katedrály a zostal ňou". Poznamenal pritom, že tento organ ešte nikdy v dejinách nebol vystavený takej hrozbe ako v pondelok pri rozsiahlom požiari, i keď zažil vojny i Veľkú francúzsku revolúciu, keď na ňom organisti hrali Marsellaisu a revolučnú pieseň Ca ira!, čím ho v podstate zachránili pred zničením revolucionármi.

Latry dodal, že veľký organ zatiaľ nie je možné vyskúšať, keďže v katedrále je odpojená elektrina, v dôsledku čoho mechy nefungujú. Zopakoval tiež, že veľký organ bude treba zbaviť prachu, popola a ostatných nečistôt. "Ale rád by som si na ňom zahral, hoci aj v úplne prázdnej katedrále. Treba, aby zaznel výkrik z chóru na dôkaz, že katedrála je stále tu, že bude čoskoro opravená," vyhlásil Latry.

Latry je vďačný, že nedávno dokončil nakrúcanie videa na propagáciu svojho najnovšieho CD s názvom Bach to the Future. Video bolo nakrútené "pomocou dronov prelietavajúcich nad nádherne nasvietenou loďou".

Philippe Lefevre, ktorý je organistom v Notre-Dame viac ako 35 rokov, uviedol, že v najbližších mesiacoch musia organy vyschnúť a zrejme vtedy sa môžu objaviť aj teraz nezistiteľné škody, spôsobené napríklad sálavým teplom. Podľa neho by bolo najvhodnejšie, keby organy previezli na iné miesto.

Dodal, že tretí organ, ktorý sa nachádzal v priestore, kam sa pri požiari zrútila veža - sanktusník, bol poškodený ohňom.

Veľkonočné obrady sa namiesto Notre-Dame budú konať v iných chrámoch



Asi 80 hasičov aj za pomoci vysokého žeriavu začalo v stredu s obhliadkou múrov katedrály Notre-Dame, ktorú v pondelok podvečer zachvátil mohutný požiar, v ktorého dôsledku sa zrútila vysoká štíhla veža, tzv. sanktusník, i strecha. Podľa denníka Le Parisien je štít na severnej strane katedrály zrejme nestabilný.

Hasič kráča po balkóne Katedrály Notre-Dame v Paríži 17. apríla 2019.
Foto: TASR/AP


V katedrále boli počas tohto týždňa naplánované bohoslužby a obrady, ktoré sa po požiari budú konať v Kostole sv. Sulpícia a v Kostole sv. Eustacha.

V stredu podvečer sa v Kostole sv. Sulpícia, ktorý je po Notre-Dame druhý najväčší v Paríži a do ktorého sa zmestí najmenej 2000 ľudí, bude konať omša svätenia olejov. Pred chrámom bude veľkoplošná obrazovka, aby sa na omši mohli zúčastniť aj tí, ktorí sa už dnu nezmestia.

V tomto chráme sa uskutočnia aj obrady Zeleného štvrtka, piatková Krížová cesta i veľkonočná vigília Ježišovho zmŕtvychvstania v sobotu večer. Nedeľná slávnostná omša, ktorá sa obvykle konala v katedrále Notre-Dame, bude v Kostole sv. Eustacha. Slúžiť ju bude parížsky arcibiskup Michel Aupetit.

Rektor katedrály Notre-Dame biskup Patrick Chauvet podľa agentúry AP vyslovil očakávanie, že chrám bude kvôli rekonštrukcii zavretý päť až šesť rokov.

Chauvet priznal, že "časť katedrály bola veľmi oslabená" ničivým požiarom. Neuviedol však, o ktorú časť ide. Dodal tiež, že zatiaľ je nejasné, čo bude so 67 ľuďmi zamestnávanými v katedrále cirkvou.

Neistá je aj budúcnosť majiteľov a zamestnancov prevádzok v okolí katedrály, ktorých živobytie závisí od cestovného ruchu.

Patrick Lejeune, prezident Združenia obchodníkov pri Notre-Dame, pre AP povedal, že o svoju budúcnosť sa obáva najmenej 150 zamestnancov prevádzok v okolí chrámu. Donedávna rušné ulice v okolí sú podľa neho teraz "úplne uzavreté" a on sám nemá prístup do svojej kancelárie.