Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Exiloví sudcovia symbolicky odsúdili Madura na 18 rokov za korupciu

Na archívnej snímke Nicolás Maduro. Foto: TASR/AP

Madurovi tiež udelili pokutu 25 miliónov dolárov.

Bogota 16. augusta (TASR) - Skupina venezuelských sudcov žijúca v exile viedla symbolický proces s prezidentom Nicolásom Madurom, na ktorom ho v stredu uznala za vinného z korupcie a odsúdila na viac než 18 rokov väzenia. Informovala o tom agentúra AP.

Odvolaná venezuelská generálna prokurátorka Luisa Ortegová obvinila Madura z toho, že prijal 35 miliónov dolárov od brazílskej stavebnej spoločnosti Odebrecht, okolo ktorej sa rozpútal najväčší korupčný škandál v Latinskej Amerike, a to výmenou za podporu pri získavaní lukratívnych verejných zákaziek.

"Žiadam o spravodlivosť v mene všetkých Venezuelčanov," povedala Ortegová v záverečnej reči sudcom, ktorí sa o verdikte radili takmer dve hodiny. Tento "proces" viedli prostredníctvom internetového videohovoru, keďže časť z nich žije v kolumbijskej metropole Bogota a ďalší sú v Miami na Floride.

Sudcovia a právnici, ktorí pôsobia na samozvanom "Venezuelskom najvyššom súde v exile", vyniesli verdikt znejúci: vinný z prania peňazí a korupcie. Maduro by si podľa nich mal odsedieť 18 rokov a tri mesiace vo väznici Ramo Verde pri Caracase, kde uväznili niektorých opozičných lídrov.

Madurovi tiež udelili pokutu 25 miliónov dolárov.

Súd je zložený zo sudcov, ktorí utiekli z Venezuely po tom, ako Madurova socialistická vláda odmietla uznať ich vymenovanie za členov najvyššieho súdu, o ktorom rozhodlo Národné zhromaždenie s prevahou opozície.

Hoci ich rozhodnutia venezuelské úrady neuznávajú, títo sudcovia pokračujú v symbolických procesoch v snahe upozorňovať svet na krízu vo Venezuele.