Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Venezuelský prezident Chávez sa podrobí ďalšej operácii na Kube

Hugo Chávez Foto: TASR/AP Photo

V priebehu posledného roka a pol Chávez kvôli chorobe absolovoval viacero operácií a liečebných zákrokov. V júli tohto roku oznámil, že sa úplne uzdravil.

Caracas 9. decembra (TASR) - Venezuelský prezident Hugo Chávez v televíznom vstupe v sobotu oznámil, že sa podrobí ďalšiemu zákroku na odstránenie zhubných rakovinových buniek, preukázaných nedávnymi lekárskymi vyšetreniami na Kube. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Je nutné, aby som v najbližších dňoch podstúpil ďalší zákrok," povedal Chávez a dodal, že do Havany, kde má byť operovaný, odletí už v nedeľu.

Správa o recidíve prezidentovej rakoviny prišla len deň na to, ako sa venezuelský prezident v piatok vrátil do vlasti z Kuby, kde absolvoval liečbu zameranú na upevnenie zdravia po prekonaní rakoviny a kontrolné testy.

V priebehu posledného roka a pol Chávez kvôli chorobe absolovoval viacero operácií a liečebných zákrokov. V júli tohto roku oznámil, že sa úplne uzdravil.


Chávez menoval za svojho nástupcu Nicolasa Madura

Nicolas Maduro
Foto: TASR/AP
Venezuelský prezident Hugo Chávez, ktorý sa dnes vracia na Kubu na ďalšiu operáciu po opätovnom objavení sa rakovinového nádoru, menoval za svojho nástupcu viceprezidenta Nicolasa Madura, ak by bol nútený sa pre chorobu vzdať funkcie. Vyzval Venezuelčanov, aby v prípade predčasných volieb, hlasovali pre Madura.

Nicolas Maduro (50) je bývalý vodič autobusu a odborársky predák verejnej dopravy v metropole Caracase. Od roku 2006 bol ministrom dopravy a v októbri bol menovaný za viceprezidenta, napísala agentúra Reuters.

Ako minister zahraničných vecí obhajoval Chávezove postoje, vrátane niekedy radikálnej kritiky svetových záležitostí z ultraľavicového postoja. Zahraniční diplomati vyzdvihujú jeho priateľské spôsoby. Tvrdia, že je najuhladenejším a najmenej konfliktným z najbližších spolupracovníkov Cháveza.

Po boku prezidenta stojí odkedy mu v polovici roka 2011 diagnostikovali rakovinu, často ho navštevoval v Havane a informoval o jeho stave Venezuelčanov.

Jeho odborársky pôvod je blízky Chávezovým voličov z robotníckej triedy, v úzkom kruhu spolupracovníkov prezidenta patrí k vysoko rešpektovaným politikom. Prieskumy ukázali, že by ho vo voľbách porazil vodca opozície Henrique Capriels, podľa analytikov sa to však zmení, keď má Maduro požehnanie Cháveza.

V roku 2000 bol zvolený za poslanca Národného zhromaždenia, čoskoro sa stal predsedom parlamentu a po prevzatí funkcie viceprezidenta odovzdal predsedníctvo parlamentu svojej manželke, právničke Cilii Floresovej, ktorá bola v rokoch 2006-2011 prvou ženou na čele Národného zhromaždenia. V súčasnosti je generálnou prokurátorkou a spoločne s manželom sú považovaní za "vplyvný pár" vo vládnych kruhoch, napísal Reuters.

Chávez verejným vyjadrením podpory Madurovi vypálil rybník ďalším vplyvným socialistom, napríklad Diosdadovi Cabellovi, ktorý bol všeobecne považovaný za kandidáta na vrcholnú funkciu v budúcnosti. Vojak Cabello s úzkymi vzťahmi k ozbrojeným silám a podnikateľom nie je medzi Venezuelčanmi taký obľúbený ako Maduro. Po Chávezovom oznámení nástupcu mu ihneď prisľúbil vernosť.