Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Viac ako 11.000 ľudí sa po erupcii sopky Mayon môže vrátiť domov

Na archívnej snímke láva tečie z krátera prebudenej filipínskej sopky Mayon v meste Legazpi, 340 km juhovýchodne od Manily Foto: TASR/AP

Vulkán sa pre svoj klasický kužeľovitý tvar stal vyhľadávanou turistickou atrakciou. V priebehu posledných 500 rokov na ňom zaznamenali asi 50 erupcií, naposledy pred štyrmi rokmi.

Manila 19. januára (TASR) - Viac ako 11.000 obyvateľov, ktorí pre erupciu filipínskej sopky Mayon museli opustiť svoje domovy, dostalo povolenie na návrat aj napriek stále vytekajúcej láve. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Obyvateľom mesta Legazpi v provincii Albay, 330 kilometrov južne od Manily, úrady oznámili, že je bezpečné vrátiť sa do svojich domovov, pretože aktivita sopky sa obmedzila na "pokojné vytekanie lávy".

Miladee Azurová z miestneho úradu pre mimoriadne situácie uviedla, že evakuácia obyvateľov bola dobrovoľná, pretože ich domy sa nachádzajú mimo sedemkilometrovej nebezpečnej zóny. "My sme sa len prispôsobili ich ochote sa evakuovať, keďže v noci nemohli spať," uviedla.

Podľa Filipínskeho inštitútu seizmológie a vulkanológie (PHIVOLCS) zostáva varovanie na treťom stupni, čo znamená, že k nebezpečnej erupcii môže dôjsť v priebehu niekoľkých týždňov.

Viac ako 24.000 obyvateľov stále ostáva v evakuačných strediskách na úpätí sopky.

Vulkán sa pre svoj klasický kužeľovitý tvar stal vyhľadávanou turistickou atrakciou. V priebehu posledných 500 rokov na ňom zaznamenali asi 50 erupcií, naposledy pred štyrmi rokmi. V máji 2013 tam náhla erupcia sopečného popola usmrtila piatich horolezcov.