Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Viac ako polovica obyvateľov Česka odmieta tvrdý alkohol

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prieskum ukázal, že metanolová aféra spôsobila menšiu chuť na konzumáciu tvrdého alkoholu.

Praha 19. septembra (TASR) - Kauza jedovatého metanolu aspoň na určitý čas výrazne zmenila postoj Čechov ku konzumácii liehovín. Vyplýva to z bleskového prieskumu, ktorý pre Českú televíziu vypracovala spoločnosť STEM/MARK.

Od prepuknutia série otráv pred dvoma týždňami, ktorá si zatiaľ vyžiadala 23 obetí, 51 percent opýtaných nekonzumuje tvrdý alkohol. Viac ako 15 percent na liehoviny nezanevrelo úplne, ale na obsah fliaš, z ktorých pijú, si dávajú väčší pozor. Naopak tretina svoje zvyklosti nezmenila a tvrdý alkohol konzumuje rovnako ako predtým.

Vinníkom metanolovej aféry sú podľa väčšiny respondentov nelegálni výrobcovia alkoholu. Tretina si myslí, že zodpovednosť za problémy majú orgány štátnej správy - teda úrady a polícia, podľa zvyšnej desatiny za ne môžu predajcovia, oficiálni výrobcovia alebo samotní konzumenti alkoholu.

K tvrdému alkoholu podľa prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo 521 respondentov, siahnu pravidelne alebo príležitostne dve tretiny Čechov. Ešte viac ich ale priznáva, že diskutované obmedzenie jeho predaja len v špecializovaných obchodoch by im nevadilo.