Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Viac než polovica Nemcov po vzore Berlína chce, aby bol MDŽ sviatok

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tento rok je nemecká metropola, ktorá je zároveň spolkovou krajinou, prvá, kde je MDŽ dňom pracovného voľna.

Berlín 8. marca (TASR) - Viac než polovica obyvateľov Nemecka je za to, aby bol Medzinárodný deň žien (MDŽ) vyhlásený po vzore spolkovej krajiny Berlín za štátny sviatok. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na výsledky reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonala spoločnosť YouGov na objednávku mediálnej skupiny RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

Tento rok je nemecká metropola, ktorá je zároveň spolkovou krajinou, prvá, kde je MDŽ dňom pracovného voľna. Prieskum YouGov ukázal, že príklad Berlína by chcelo nasledovať 54 percent opýtaných, proti tomu, aby sa MDŽ stal sviatkom, sa vyslovilo 34 percent ľudí.

"Ôsmy marec tak ako nijaký iný dátum symbolizuje dlhú cestu k zrovnoprávneniu oboch pohlaví," vyhlásil sociálnodemokratický starosta Berlína Michael Müller. V boji za práva žien sa podľa neho už dosiahlo mnoho, ale "zostáva ešte veľa pálčivých otázok".

Predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová sa v príspevku pre regionálne noviny Passauer Neue Presse kriticky vyjadrila na margo podielu žien vo vlastnej strane. Podľa nej CDU vyhrá voľby len vtedy, ak "budú súčasťou úradov, grémií a parlamentov silné ženy, ich myšlienky a životné príbehy".

Spolková ministerka spravodlivosti Katarina Barleyvá potvrdila cieľ vládnucej koalície zvýšiť počet žien vo vrcholných pozíciách. Míľnikom je podľa nej zavedenie 30-percentnej kvóty pre ženy v dozorných radách veľkých podnikov.