Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Vietnamské úrady zatkli 8 ľudí v súvislosti s nedávnymi protestmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Demonštrácie proti pripravovanej legislatíve prepukli minulý týždeň po celej krajine.

Hanoj 18. júna (TASR) - Vietnamská polícia zatkla ďalších ôsmich ľudí v súvislosti s minulotýždňovými protestmi proti návrhu zákona o osobitných ekonomických zónach, ktorý podľa protestujúcich môže zvýhodniť čínskych zahraničných investorov, uviedla v pondelok agentúra AP.

Zatknutí muži pochádzajú z južnej provincie Binh Thuan a podľa štátnych novín Tuoi Tre čelia obvineniam z rušenia verejného poriadku, nerešpektovania úradnej moci a poškodzovania štátneho majetku.

Protesty proti pripravovanej legislatíve prepukli minulý týždeň po celej krajine.

Vietnamský parlament minulý týždeň odložil schvaľovanie návrhu zákona na október. Vláda tento odklad vysvetlila tým, že návrh, ktorého cieľom je poskytnúť "podporu (ekonomickému) rozvoju a inštitucionálnym novinkám" v regióne, sa takto získa čas na hlbšiu analýzu situácie.

Jednou z najkontroverznejších klauzúl je možnosť prenájmu pôdy pre cudzincov v troch osobitných ekonomických zónach na 99 rokov. Vláda už medzičasom deklarovala, že tento zámer prehodnotí v súlade so zákonom, ktorý platí v súčasnosti a umožňuje prenájom pôdy do 70 rokov.

Vietnamci vo všeobecnosti majú voči Číne dlhodobú nedôveru, napísala AP. Vietnam je jedným z najdôraznejších kritikov čínskej výstavby a militarizácie umelých ostrovov v reťazci Spratlyho ostrovov v sporných vodách Juhočínskeho mora.