Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Vláda Mali víta rozhodnutie BR OSN stiahnuť mierové jednotky MINUSMA

Na archívnej snímke z 26. septembra 2021 príslušníci medzinárodných mierových jednotiek Organizácie spojených národov (OSN) hliadkujú v uliciach Timbuktu v Mali. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada OSN v piatok jednomyseľne prijala rezolúciu o ukončení desaťročnej misie MINUSMA koncom tohto roka po prechodnom období šiestich mesiacov.

Bamako 1. júla (TASR) - Vojenská vláda Mali privítala rozhodnutie Organizácie spojených národov stiahnuť medzinárodné mierové jednotky z tejto západoafrickej krajiny. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

Minister zahraničných vecí Abdoulaye Diop v televíznom prejave odvysielanom v piatok povedal, že rozhodnutie OSN bolo kladnou odozvou na "žiadosť mnohých Malijčanov". Podľa neho to vláde umožní prevziať zodpovednosť za bezpečnosť v krajine.

Mierová misia OSN v Mali (MINUSMA) sa podľa ministra nestretla s očakávaniami národa. "Bezpečnosť Mali bude odteraz v rukách Malijčanov, aj keď nevylučujeme spoluprácu s ďalšími partnermi," dodal Diop.

Bezpečnostná rada OSN v piatok jednomyseľne prijala rezolúciu o ukončení desaťročnej misie MINUSMA koncom tohto roka po prechodnom období šiestich mesiacov. V Mali pôsobí približne 12.000 príslušníkov mierových síl vrátane 1100 z Nemecka.

Krajina od roku 2012 zažila tri vojenské prevraty a bezpečnostná situácia sa pre útoky povstalcov a rôznych militantov komplikuje. Po poslednom prevrate v roku 2020 vojenská junta ukončila dlhoročné spojenectvo s bývalou koloniálnou mocnosťou — Francúzskom, ktoré vlani stiahlo svojich vojakov bojujúcich voči džihádistom.

Malijská junta sa namiesto toho zblížila s Ruskom a pozvala žoldnierov z Vagnerovej skupiny. Po nedávnej vzbure vagnerovcov malijská vláda vyjadrila podporu režimu Vladimira Putina.

Misia MINUSMA má v Mali desať základní a ako medzinárodná sila a symbol štátnej moci bola častým terčom útokov džihádistov. Od roku 2013 tam zahynulo najmenej 186 jej príslušníkov.