Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Začal sa boj o prezidenta Francúzska, volí sa už v zámorských územiach

Foto: TASR/AP

Ako prvé sa volebné strediská otvorili na ostrovoch Saint Pierre a Miquelon, ktoré ležia v severozápadnej časti Atlantického oceánu pri pobreží Kanady.

Paríž 5. mája (TASR) - Voliči vo francúzskych zámorských územiach a na ambasádach začali dnes odovzdávať hlasy pre Nicolasa Sarkozyho alebo Francoisa Hollandea v prezidentských voľbách, ktoré môžu ovplyvniť množstvo vecí, od boja Európskej únie s dlhovou krízou až po to, ako dlho zostanú francúzski vojaci v Afganistane.

Ako prvé sa volebné strediská otvorili na ostrovoch Saint Pierre a Miquelon, ktoré ležia v severozápadnej časti Atlantického oceánu pri pobreží Kanady.

Podľa posledných predvolebných prieskumov Sarkozy doháňal svojho socialistického vyzývateľa pred nedeľňajším druhým kolom volieb, prieskumy však stále predpovedali víťazstvo Hollandeovi.

Ten trávi tento víkend v stredofrancúzskom meste Tulle, ktoré ako poslanec a bývalý starosta zastupuje v parlamente. Keď sa dnes zdravil s ľuďmi na trhovisku a pýtali sa ho, aké má šance stať sa prezidentom, odpovedal im, že "si verí, ale nie je si istý" víťazstvom. "Počkajme na nedeľu."

Prezident Sarkozy trávil dnešný deň doma s rodinou v Paríži. Keď sa ho v piatok pýtali, čo bude robiť, ako vo voľbách prehrá, odpovedal stručne: "dôjde k odovzdaniu moci..."

"Národ si ide svojou cestou. Národ je silnejší ako osud ľudí, ktorí mu slúžia... Skutočnosť, že sa kampaň končí, (mi) prináša viac úľavy ako obáv."

Hollande naopak vyzýval svojich voličov, aby sa nenechali učičíkať predvolebnými preferenciami a išli voliť. "Víťazstvo máme na dosah!" vyhlásil vo štvrtok na predvolebnom mítingu v Toulouse.