Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Vo väzení skonal bývalý šéf sicílskej mafie

Na archívnej snímke taliansky mafiánsky boss Salvatore Toto Riina. Foto: TASR/AP

Rodák zo sicílskeho Corleone bol za mrežami od 15. januára 1993. Odsúdili ho vo viacerých procesoch celkove na viac ako dva tucty doživotných trestov väzenia.

Rím 17. novembra (TASR) - Bývalý šéf sicílskej mafie Salvatore "Toto" Riina zomrel v piatok vo väzenskej nemocnici v severotalianskom meste Parma, informovala agentúra DPA.

Riina naposledy vydýchol o 3.37 h. Vo štvrtok by oslávil 87 rokov, ak by nebol v kóme, do ktorej upadol po dvoch operáciách. Príčinu smrti úrady neuviedli, podľa médií však mal exmafián rakovinu obličiek a problémy so srdcom. V júli mu súd zamietol žiadosť o prepustenie z väzenia zo zdravotných dôvodov.

Rodák zo sicílskeho Corleone bol za mrežami od 15. januára 1993. Predtým sa tento muž, ktorý stál okrem iného za vraždami lovcov mafiánov Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina, 24 rokov nachádzal na úteku pred spravodlivosťou.

Riinu odsúdili vo viacerých procesoch celkove na viac ako dva tucty doživotných trestov väzenia.

Muž, ktorý nosil prezývky ako sicílsku U curtu (Krátky) v súvislosti s nižším vzrastom či La belva (Zviera) a bol označovaný za "bosa bosov" sicílskej mafie Cosa nostra, mal na svedomí aj vojnu s konkurenčnými mafiánskymi klanmi zo 70. rokov minulého storočia i prípravu atentátu na generála Carla Alberta dalla Chiesu v Palerme z roku 1982. Riina mal nariadiť fyzickú likvidáciu okolo 150 ľudí.