Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Vodca hnutia Hamas sa po 45 rokoch vrátil na palestínske územie

Exilový vodca palestínskeho hnutia Hamas Chálid Mašál Foto: TASR/AP

Mašál sa narodil v roku 1956 v dedine Silwád neďaleko mesta Ramalláh v Predjordánsku, ktoré vtedy ovládalo Jordánsko. Po šesťdňovej vojne jeho rodina emigrovala do Kuvajtu

Gaza 7. decembra (TASR) - Exilový vodca palestínskeho islamistického hnutia Hamas Chálid Mašál pricestoval dnes na historickú návštevu pásma Gazy, kde sa počas víkendu zúčastní na oslavách 25. výročia založenia Hamasu.

Po tom, ako Mašál prekročil spoločnú hranicu s Egyptom, kľakol si a pomodlil sa ďakovnú modlitbu.

Ide o vôbec prvú Mašálovu návštevu na palestínskych územiach od roku 1967, keď ich spolu s rodičmi opustil. Návšteva, ako pripomína agentúra Reuters, bude trvať necelých 48 hodín.

Očakáva sa, že Mašál v sobotu prehovorí na podujatí venovanom výročiu založenia hnutia Hamas. Navštívi aj dom, v ktorom býval jeho predchodca a zakladateľ Hamasu šejk Ahmad Jásin, ako aj dom nedávno zabitého vojenského veliteľa hnutia Ahmada Džabarího. Práve jeho smrť v novembri vystupňovala raketové útoky Palestínčanov na ciele v Izraeli a jeho odvetu v podobe operácie Oblačný stĺp.

Mašál by mal absolvovať aj diskusiu o budúcej stratégii hnutia Hamas voči Izraelu a o krokoch vedúcich k zmiereniu s hnutím Fatah, s ktorým sa názorovo rozišlo v roku 2007, keď Hamas ovládol pásmo Gazy a Fatah Predjordánsko.

Pásmo Gazy je navyše odrezané od sveta izraelskou blokádou na súši i na mori. Napriek tomu však do pásma Gazy v uplynulých týždňoch zavítali delegácie z Turecka, Egypta, Kataru, ako aj predstavitelia Ligy arabských štátov.

Mašál sa narodil v roku 1956 v dedine Silwád neďaleko mesta Ramalláh v Predjordánsku, ktoré vtedy ovládalo Jordánsko. Po šesťdňovej vojne jeho rodina emigrovala do Kuvajtu, kde žila do roku 1991, keď Kuvajt okupoval Irak.

V Kuvajte na miestnej univerzite Mašál vyštudoval fyziku. Už počas štúdia bol aktívny v palestínskom študentskom hnutí, pričom patril k radikálom oponujúcim Organizácii pre oslobodenie Palestíny (OOP) na čele s Jásirom Arafatom.

Posledné mesiace žije v Katare. Predtým pôsobil v sýrskom Damasku, ale po vypuknutí protivládnych nepokojov sa presunul do emirátu.

Na čele Hamasu je Mašál od roku 1996. V septembri 1997 v jordánskom Ammáne vyviazol z pokusu o atentát s použitím jedu, ktorý zosnovali izraelské bezpečnostné služby.

Hamas je sociálno-politická a polovojenská organizácia. Vznikla v roku 1987. V súčasnosti patrí medzi najvplyvnejšie palestínske politické hnutia a od júna 2007 má pod kontrolou celé pásmo Gazy.

Spočiatku bol Hamas podporovaný aj Izraelom, ktorý tak chcel s jeho pomocou oslabiť sekulárne nacionalistické OOP na čele s hnutím Fatah.

V 90. rokoch Hamas získal výraznú podporu obyvateľstva, pretože sa zameriaval na podporu sociálnych, zdravotných a vzdelávacích programov a mnohí Palestínčania ho začali vnímať ako pozitívnejšiu alternatívu k vládnucemu Fatahu - ten mal v tom čase povesť skorumpovanej organizácie, nedostatočne brániacej palestínske národné záujmy.

V januári 2006 v palestínskych parlamentných voľbách Hamas vyhral nad Fatahom, pričom získal 76 zo 132 mandátov.

Rivalita medzi oboma hnutiami vyvrcholila násilnými stretmi v pásme Gazy v júni 2007, po ktorých Fatah ovládol Predjordánsko a Hamas pásmo Gazy.

Hnutie Hamas je považované za teroristickú organizáciu Európskou úniou, Izraelom, Japonskom, Kanadou a Spojenými štátmi, zatiaľ čo Austrália a Británia považujú za teroristické len jej polovojenské krídlo - brigády Izaddína Kasáma, ktoré majú v Izraeli na svedomí desiatky útokov, samovražedných atentátov s desiatkami obetí na životoch a zranených vrátane civilistov.