Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vojaka z masakry v Afganistane bude obhajovať známy právnik zo Seattlu

Foto: Ilustračné foto

Browne (65) bol obhajcom sériového vraha Bundyho. Úspešne zastupoval Coltona Harrisa-Moora, ktorý získal pozornosť ako "Bosý bandita" za to, na dvojročnom úteku pred justíciou kradol lietadlá, lode.

Seattle 16. marca (TASR) - Uznávaný americký právnik John Henry Browne zo Seattlu vo štvrtok oznámil, že bude obhajcom vojaka armády USA, ktorý v Afganistane zabil 16 civilistov.

K masakre v provincii Kandahár došlo cez víkend, obeťami boli väčšinou ženy a deti.

Browne (65) bol aj obhajcom sériového vraha Teda Bundyho. Nedávno úspešne zastupoval Coltona Harrisa-Moora, ktorý získal medzinárodnú pozornosť ako "Bosý bandita" za to, na dvojročnom úteku pred justíciou kradol lietadlá, lode a autá.

Brigáda vojaka, ktorého meno oficiálne zverejnené nebolo, je umiestnená na spojenej vojenskej základni Lewis-McChord, južne od Seattlu v americkom štáte Washington. Zatiaľ nie je známe, kde bude prebiehať súdny proces. Browne agentúre Reuters povedal, že vznesenie žaloby očakáva najskôr o niekoľko týždňov. Meno vojaka zverejnia až po tomto kroku.

O vojakovi sa vie len to, že ide o 38-ročného seržanta, otca dvoch detí, ktorý odslúžil tri rotácie v Iraku. Browne oznámil, že vojak bol počas pôsobenia v Iraku dvakrát zranený a už nechel ísť na bojisko. "Povedali mu, že späť nepôjde, a potom mu povedali, že ide," dodal.

Právnik uviedol, že o svojom klientovi má len obmedzené množstvo informácií. V Iraku raz utrpel otras mozgu a raz vážne zranenie nohy. Browne sa vyjadril k niektorým správam, podľa ktorých mohol pri streľbe zohrať úlohu aj alkohol. Uviedol, že podľa informácií vojakovej rodiny problém s pitím nemal.

Afganskí poslanci prišli s požiadavkou, aby vojaka súdili verejne v Afganistane - čo má zaručiť, že prípad sa nezametie pod koberec. Vyzvali prezidenta Hámida Karzaja, aby dovtedy prerušil všetky rokovania s USA. Americkí predstavitelia možnosť usporiadať proces v Afganistane nevylúčili.