Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vojenská koalícia zaútočila na ciele povstalcov pri jemenskej Hudajde

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Koalícia pod vedením Saudskej Arábie uviedla, že vo štvrtok zničila štyri objekty severne od Hudajdy, vyžívané povstalcami na montáž diaľkovo ovládaných člnov a námorných mín.

Rijád 20. septembra (TASR) - Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá bojuje v Jemene proti šiitským povstalcom, uskutočnila vo štvrtok operáciu proti ich zariadeniam severne od mesta Hudajda na pobreží Červeného mora. Uviedla to v piatok agentúra AFP, ktorá čerpala z vyhlásenia zverejneného saudskoarabskou oficiálnou tlačovou službou.

Podľa dostupných informácií išlo o prvý takýto zásah od útokov na saudskoarabské ropné závody z minulej soboty, ku ktorým sa prihlásili práve jemenskí povstalci, zvaní húsíovia. Saudská Arábia a Spojené štáty však označujú za skutočného pôvodcu útoku Irán.

Koalícia uviedla, že vo štvrtok zničila štyri objekty severne od Hudajdy, vyžívané povstalcami na montáž diaľkovo ovládaných člnov a námorných mín. Tieto zariadenia podľa nej ohrozovali bezpečnosť moreplavby na významnej trase v južnom Červenom mori, prechádzajúcej cez prieliv Báb al-Mandib.

Niekoľko hodín pred oznámením tejto operácie koalícia hlásila zneškodnenie "diaľkovo ovládaného a výbušninou naloženého člna", ktorý chceli jemenskí povstalci použiť pri "teroristickom útoku v južnom Červenom mori". Nešpecifikovala však, čo malo byť terčom tohto útoku.

Samotní húsíovia na tieto správy zatiaľ nijako nereagovali.