Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Vojenská základňa v Iraku sa stala terčom útoku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Útok na proiránske polovojenské jednotky prišiel v čase stupňujúceho sa napätia v regióne v súvislosti s vojnou medzi Izraelom a Iránom podporovaným palestínskym militantným hnutím Hamas.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bagdad 20. apríla (TASR) - Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa v noci na sobotu stala terčom bombardovania, informovala agentúra AFP, odvolajúc sa dva bezpečnostné zdroje.

Podľa zdroja z ministerstva vnútra a nemenovaného vojenského predstaviteľa zasiahol výbuch základňu Calso, kde sídli bývalá polovojenská sieť Hašíd aš-Šabí, ktorá sa medzičasom stala súčasťou regulérnej irackej armády.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že pri útoku zahynul jeden človek a osem ďalších bolo zranených, zatiaľ čo vojenský zdroj uviedol, že zranení boli traja irackí vojaci.

Hašíd aš-Šabí vo svojom vyhlásení potvrdila, že útok spôsobil materiálne straty a zranenia, no počet zranených nespresnila.

"Výbuch zasiahol vybavenie, zbrane a vozidlá," uviedol zdroj z ministerstva.

K zodpovednosti za útok sa nikto bezprostredne neprihlásil.

"Boli to výbuchy v skladoch s vybavením," povedal vojenský predstaviteľ, ktorý vzhľadom na citlivosť témy hovoril pod podmienkou zachovania anonymity. "Požiar stále zúri a pokračuje sa v pátraní po zranených," dodal.

Hašíd aš-Šabí, sieť prevažne šiitských ozbrojených skupín vytvorených na boj proti džihádistickej organizácii Islamský štát, je teraz súčasťou irackých bezpečnostných zložiek.

Útok na proiránske polovojenské jednotky prišiel v čase stupňujúceho sa napätia v regióne v súvislosti s vojnou medzi Izraelom a Iránom podporovaným palestínskym militantným hnutím Hamas.

Iránska protivzdušná obrana bola v noci na piatok v pohotovosti, keď vo vzdušnom priestore zaznamenala niekoľko menších podozrivých objektov. Viaceré americké médiá s odvolaním sa na predstaviteľov americkej vlády napísali, že išlo o izraelskú odvetu za víkendový dronový a raketový útok Iránu na Izrael. Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia.