Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Vojnu v Afganistane podporuje 27 % Američanov, 66 % je proti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/Dario Lopez-Mills

Americký prezident Barack Obama prisľúbil, že bojové jednotky zostanú v Afganistane do konca roku 2014, napriek klesajúcej podpore verejnosti.

Washington 9. mája (TASR) - Podpora vojny v Afganistane klesla v Spojených štátoch na doteraz najnižšiu úroveň, až 66 percent Američanov je proti, informovala dnes tlačová agentúra AP.

Iba 27 percent Američanov podporilo bojové úsilie v Afganistane, vyplynulo z výsledkov prieskumu agentúry AP a organizácie na prieskum verejnej mienky GfK.

Celkovo 40 percent zo 66 percent, ktorí boli proti, uviedlo, že je silne proti vojne. Silne ju podporilo iba osem percent. Pred rokom sa za vojnu vyslovilo 37 percent Američanov, na jar 2010 ju podporilo 46 percent.

Ako ďalej ukázal prieskum, v porovnaní s predchádzajúcim rokom si oveľa menej ľudí v USA myslí, že zabitie teroristického lídra Usámu bin Ládina zvýšilo teroristickú hrozbu voči Spojeným štátom.

Celkovo uviedlo 27 percent opýtaných, že zabitie bin Ládina vyústilo do zvýšenia teroristickej hrozby, 31 percent hovorilo o znížení hrozby a podľa 38 percent opýtaných to nemalo žiadny vplyv.

Prieskum sa uskutočnil pred tým, ako bol tento týždeň zverejnený prípad prípravy bombového útoku al-Káidou, pri ktorom mal útočník s bombou pripevnenou k spodnej bielizni zničiť lietadlo, smerujúce do USA.

Americký prezident Barack Obama prisľúbil, že bojové jednotky zostanú v Afganistane do konca roku 2014, napriek klesajúcej podpore verejnosti.

Snaha odovzdať primárnu zodpovednosť za bojové operácie afganským vojakom bude hlavnou témou na summite NATO, ktorý sa uskutoční tento mesiac v americkom Chicagu.