Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VOĽBY V ČR: Drahoš očakáva podporu od neúspešných kandidátov

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš a jeho manželka Eva sa tešia po zverejnení prvých odhadov prvého kola českých prezidentských volieb v Prahe 13. januára 2018. Do druhého kola prezidentských volieb v ČR, ktoré sa uskutoční o dva týždne, postupujú Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Vyplýva to z takmer úplných volebných výsledkov, ktoré zverejnila Česká televízia. Foto: TASR/AP

Čas, ktorý zostáva do druhého kola volieb 26. a 27. januára, hodlá Drahoš stráviť politickou kampaňou najmä v regiónoch mimo Prahy.

Praha 13. januára (TASR) - Jiří Drahoš, ktorý sa v sobotňajšom prvom kole českých prezidentských volieb umiestnil na druhom mieste a spolu so súčasnou hlavou štátu Milošom Zemanom smeruje do druhého, rozhodujúceho kola o dva týždne, priznal, že očakáva podporu od ostatných neúspešných kandidátov.

"Do určitej miery ju očakávam; povedali sme si v mnohých debatách, že kto nepostúpi, tak toho, kto postúpi, podporí proti Milošovi Zemanovi," poznamenal bývalý šéf českej Akadémie vied. Čas, ktorý zostáva do druhého kola volieb 26. a 27. januára, hodlá stráviť politickou kampaňou najmä v regiónoch mimo Prahy.

"Všetci, ktorí máte záujem o zmenu, príďte k voľbám. Nebude to zbytočné," vyzval Drahoš voličov. So Zemanom by sa rád stretol aj v televíznej debate, a to napriek tomu, že prezident podľa vlastných slov predvolebnú kampaň nevedie a účasť na diskusiách odmieta. Zeman na tlačovej konferencii jeho výzvu medzitým prijal.

"Nikdy som sa nebál ísť do najrôznejších diskusií, ani pred piatimi rokmi s Janom Fischerom alebo s Karlom Schwarzenbergom. Som stále mladý, plný síl a energie," uviedol Zeman. Novinárom pripomenul, že pred piatimi rokmi získal v prvom kole 24 percent hlasov, zatiaľ čo teraz "takmer 40 percent hlasov".

Zeman následne skritizoval Českú televíziu, ktorú označil za "televíziu Václava Moravca". "Mal som dojem, akoby víťazom bol niekto iný než ja," podotkol k vysielaniu verejnoprávneho média.

Prezident nemá oficiálny štáb, výsledky sledoval v sídle Strany práv občanov (SPO) na Loretánskej ulici v Prahe spolu s manželkou Ivanou, prezidentským poradcom Martinom Nejedlým a hradným kancelárom Vratislavom Mynářom.

Politológovia očakávajú, že súboj v druhom kole bude veľmi tvrdý, zrejme aj s negatívnou kampaňou, ale otvorený. Predseda Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) Vojtěch Filip bude ďalej podporovať Zemana. Spoločné stanovisko pred druhým kolom volieb však KSČM zatiaľ neprijala, informuje webový portál Novinky.cz.

Ľudovci aj pre druhé kolo odporučia voličom, aby dali hlas Drahošovi, uviedol predseda strany Pavel Bělobrádek. Bývalý český prezident Václav Klaus podporil pred druhým kolom Zemana, uvádza Česká televízia. Ľudia, ktorí hlasovali za súčasného prezidenta, podľa neho ukázali, že nechcú poklonkovať cudzím záujmom.