Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Voliči v zámorských územiach hlasujú o novom francúzskom prezidentovi

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy Foto: TASR/AP

Celkovo dnes môže hlasovať takmer 900.000 zo 44,5 milióna občanov Francúzska.

Paríž 21. apríla (TASR) - Otvorením volebných miestností v zámorských územiach sa dnes začalo prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku.

Od 12.00 h SELČ môže hlasovať okolo 5000 oprávnených voličov na ostrovoch Saint-Pierre a Miquelon ležiacich pri kanadskom pobreží Atlantiku. Neskôr sa pridajú zámorské územia Guadeloupe a Martinique.

Celkovo dnes môže hlasovať takmer 900.000 zo 44,5 milióna občanov Francúzska. V pevninskom Francúzsku sa voľby začnú v nedeľu o 08.00 h SELČ.

Favoritom volieb je socialistický kandidát Francois Hollande, ktorý v ostatných mesiacoch viedol vo všetkých prieskumoch nad úradujúcim prezidentom Nicolasom Sarkozym, usilujúcim sa o druhé funkčné obdobie.

Očakáva sa, že konečné rozhodnutie padne až 6. mája v druhom kole, pretože víťaz musí v prvom kole získať nadpolovičnú väčšinu hlasov. Je takmer isté, že záverečný súboj zvedú Hollande a Sarkozy.

Dôvodom skoršieho začiatku volieb v zámorských územiach je veľký časový rozdiel medzi nimi a Európou. Bez toho by došlo k situácii, že v zámorí by sa ešte hlasovalo, zatiaľ čo v pevninskom Francúzsku by bolo dávno po voľbách.