Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Vujanovič opäť obhájil mandát čiernohorského prezidenta

Filip Vujanovič Foto: TASR/AP

Filip Vujanovič porazil s približne trojpercentným náskokom svojho súpera Miodraga Lekiča.

Podgorica 8. apríla (TASR) - Prezident Čiernej Hory Filip Vujanovič sa stal víťazom nedeľňajších prezidentských volieb so ziskom 51,2 percenta hlasov. Oznámila to dnes čiernohorská volebná komisia po zrátaní všetkých odovzdaných hlasov.

Vujanovič tak s približne trojpercentným náskokom porazil svojho súpera Miodraga Lekiča, za ktorého hlasovalo zhruba 48,8 percenta voličov.

Bezprostredne po uzavretí volebných miestností deklarovali víťazstvo oba tábory na základe výsledkov vlastných paralelných sčítaní hlasov. Veľmi tesný súboj oboch kandidátov ukazovali i čiastkové oficiálne výsledky.

Vujanovič (58) vyhral prezidentské voľby už v rokoch 2003 a 2008. Predtým v rokoch 1998-2002 pôsobil vo funkcii predsedu vlády Čiernej Hory. Lekič (65) je bývalým diplomatom a veľvyslancom Čiernej Hory v Ríme a do volieb išiel s podporou opozície.

Opozícia ešte pred oznámením oficiálnych výsledkov vyhlásila, že prípadné Vujanovičovo víťazstvo neuzná, čo by podľa pozorovateľov mohlo vyvolať v malej balkánskej krajine politickú nestabilitu.