Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Výbor europarlamentu vyzýva Maltu a SR na lepšiu ochranu novinárov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Výbor EP pre spravodlivosť a občianske slobody prijal návrh uznesenia, v ktorom kritizuje neprimerané opatrenia na zaručenie bezpečnosti novinárov v EÚ, najmä na Malte a na Slovensku.

Brusel 19. februára (TASR) - Výbor Európskeho parlamentu pre spravodlivosť a občianske slobody (LIBE) vyzval v utorok Maltu a Slovenskú republiku, aby lepšie chránili novinárov a posilnili právny štát.

Výbor LIBE prijal návrh uznesenia, v ktorom kritizuje neprimerané opatrenia na zaručenie bezpečnosti novinárov v EÚ, najmä na Malte a na Slovensku. Uznesenie výboru vyzýva všetky členské štáty EÚ, aby zintenzívnili svoje úsilie v boji proti korupcii, praniu špinavých peňazí a podvodom.

Najväčšia časť odporúčaní je adresovaná maltskej vláde. Parlamentná skupina na monitorovanie právneho štátu upozornila v prípade Malty na alarmujúcu úroveň celoštátnej korupcie a zlého fungovania polície a súdnych služieb. Poslanci vyzvali zodpovedné orgány, aby okamžite zastavili program "zlatých víz", čiže predaj maltského občianstva prostredníctvom pochybných investičných systémov s využitím právnej medzery v oblasti víz a občianstva v EÚ.

Uznesenie vypracovali členovia monitorovacej skupiny, ktorú zriadili po vražde maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej a slovenského novinára Jána Kuciaka. Obaja novinári odhaľovali "nepohodlnú pravdu" o korupcii a podvodoch v najvyšších politických kruhoch.

Poslanecká rozprava a samotné hlasovanie o prijatí uznesenia týkajúceho sa Malty a Slovenska sa uskutoční v priebehu plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu koncom marca (25.-28.3.).

(spravodajca TASR Jaromír Novak)