Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Východ Indonézie zasiahli dve zemetrasenia po sebe

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Indonézsky meteorologický a geofyzikálny úrad nevydal varovanie pred vlnami cunami. Varoval však pred možnými ďalšími otrasmi.

Jakarta 8. novembra (TASR) - Východ Indonézie v stredu zasiahli dve silné zemetrasenia po sebe, úrady zatiaľ nehlásia škody ani obete. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,9 zasiahlo oblasť vzdialenú 341 kilometrov juhozápadne od mesta Tual v indonézskej provincii Maluku s epicentrom v hĺbke desať kilometrov. Nasledovalo ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 7,0 v tej istej oblasti a dva otrasy s magnitúdou 5,1, informovala americká geologická služba USGS.

Epicentrum zemetrasení sa nachádzalo v Bandskom mori neďaleko Tanimbarských ostrovov v indonézskom súostroví Moluky, kde žije približne 127.000 obyvateľov, uviedol Abdul Muhari, hovorca úradu pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB). Medzi ľuďmi tam podľa neho nevznikla žiadna panika.

Indonézsky meteorologický a geofyzikálny úrad nevydal varovanie pred vlnami cunami. Varoval však pred možnými ďalšími otrasmi.

Indonézia zažíva častú seizmickú a vulkanickú aktivitu vzhľadom na to, že sa nachádza v oblasti známej ako tichomorský ohnivý kruh, kde sa stretáva viacero tektonických platní.

Minulý rok v novembri zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,6 ostrov Jáva, o život vtedy prišlo 602 ľudí. V roku 2004 zasiahlo ostrov Sumatra zemetrasenie s magnitúdou 9,1, vyžiadalo si vtedy až 220.000 obetí.