Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vydražili Napoleonov list so sľubom vyhodiť do vzduchu Kremeľ

Francúzsky generál, prvý konzul a francúzsky cisár Napoleon Bonaparte Foto: TASR/AP

List z neúspešného obdobia Napoleonovho vpádu do Ruska vydražili v Príži za desaťnásobok vyvolávacej ceny.

Fontainebleau 2. decembra (TASR) - Dvesto rokov starý kódovaný list napísaný Napoleonom Bonapartem, v ktorom sľubuje vyhodiť do povetria Kremeľ, predali dnes v aukcii vo Francúzsku za 150.000 eur. Oznámila to BBC.

List z obdobia neúspešného Napoleonovho vpádu do Ruska zakúpilo Múzeum listov a rukopisov v Paríži. Kódovaný list sa na dražbe predával spolu s dekódovaným prepisom. Dražba sa uskutočnila v meste Fontainebleau, ležiacom v juhovýchodnej časti metropolitnej oblasti Paríža.

List sa predal za desaťnásobok vyvolávacej ceny. Jean Christophe Chataignier, riaditeľ aukčného domu Osenat, pred aukciou odhadoval, že list z roku 1812, ktorý Napoleon napísal ministrovi zahraničných vecí Huguesovi-Bernardovi Maretovi, sa predá za 10.000-15.000 eur.

Napoleon síce dobyl Moskvu, ale ruská armáda sa z nej pre blížiacu sa zimu stiahla. Aj cisár si uvedomil, že sa bude musieť vrátiť.

V prvom riadku listu sa píše: "Dvadsiatehodruhého o tretej ráno vyhodím do vzduchu Kremeľ." List tiež odhaľuje Napoleonovu frustráciu z ťaženia v Rusku, kde jeho armádu decimovali choroby, zima a hlad: "Moje jazdectvo je v troskách, veľa koní umrelo."

Dva roky po ruskej anabáze Napoleon abdikoval a odišiel do vyhnanstva.