Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Výsledky komunálnych volieb v Poľsku budú známe najskôr v utorok

Patrick Jaki (uprostred) reaguje po prvých výsledkoch z exit pollov 21. októbra 2018 vo Varšave. Foto: TASR/AP

Z výstupov tzv. exit pollov zverejnených v nedeľu vyplýva, že vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) si v nedeľných komunálnych voľbách mierne polepšila.

Varšava 22. októbra (TASR) - Poľská ústredná volebná komisia oznámi výsledky nedeľných komunálnych volieb najskôr v utorok.

Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie podpredsedu ústrednej volebnej komisie Wieslawa Kozielewicza z tlačovej konferencie vo Varšave.

Z výstupov tzv. exit pollov zverejnených v nedeľu vyplýva, že vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) si v nedeľných komunálnych voľbách mierne polepšila. Vo voľbách, ktoré určia zloženie miestnych a regionálnych zastupiteľstiev, získala síce PiS približne 32,3 percenta hlasov, už v prvom kole však nečakane prišla o miesto primátora v liberálnej metropole Varšava.

Reuters poznamenal, že výsledok PiS je lepší ako v komunálnych voľbách pred štyrmi rokmi, keď strana získala 26,9 percenta hlasov, ale horší ako v parlamentných voľbách z roku 2015, keď PiS volilo 37,6 percenta voličov.

Agentúra Reuters dodala, že vo väčšine miest bude potrebné druhé kolo hlasovania, aby sa rozhodlo, kto sa v nich stane starostom.

Podľa Reuters tento výsledok vyvoláva otázku, či PiS bude schopná poraziť opozíciu aj napriek iniciatívam v sociálnej oblasti, rekordne nízkej nezamestnanosti, vysokému hospodárskemu rastu a silnej propagácii svojho programu v štátnych médiách.

Exit polly totiž naznačujú, že PiS by vo väčšine volebných obvodov nemusela dostať k vládnutiu, keďže dve najväčšie opozičné zoskupenia - centristická Občianska platforma (PO) v koalícii s liberálnou stranou Moderná (Nowoczesna) a agrárnou PSL - dosiahli spolu 41,3 percenta hlasov. Vo väčšine veľkých miest vyhrala PO.

Poslanec PiS a podpredseda senátu Adam Bielan v rozhovore pre televíznu stanicu TVN24 pripomenul, že strana mala "v regionálnych voľbách vždy horší výsledok ako v parlamentných". Dodal, že čas na závery nastane až po druhom kole komunálnych volieb.

K horšiemu výsledku PiS, než sa očakávalo, prispelo mnoho faktorov vrátane chýb v posledných dňoch predvolebnej kampane, čo viedlo k mobilizácii opozičných voličov.