Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová v prejave hovorila o klíme, migrácii či násilí

Kandidátka na šéfku Európskej komisie (EK) a nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová (vľavo) vystupuje počas rozpravy plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu 16. júla 2019. Hlasovanie EP o dôvere von der Leyenovej je naplánované na utorok na 18.00 SEČ. Foto: TASR/AP

Von der Leyenová vo svojom príhovore nevylúčila ďalší odklad brexitu. Uviedla, že predĺženie lehoty na vystúpenie Británie z EÚ by bolo možné, ak by sa na to našli dobré dôvody.

Štrasburg 16. júla (TASR) - Nemecká kandidátka na predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok počas svojho posledného prejavu v Európskom parlamente (EP) pred tým, než sa bude hlasovať o tom, či získa dôveru poslancov, prisľúbila, že EÚ sa bude vo zvýšenej miere venovať otázkam klimatickej zmeny. Zároveň uviedla, že chce dosiahnuť rovnomerné zastúpenie žien v EK či zlepšenie životnej situácie utečencov. Informovala o tom agentúra DPA.




"Našou najnaliehavejšou výzvou je udržať našu planétu zdravú," povedala von der Leyenová pred poslancami v EP v Štrasburgu. Dodala, že ak bude zvolená, počas svojich prvých 100 dní v úrade navrhne legislatívu, ktorá z Európy spraví "do roku 2050 prvý klimaticky neutrálny kontinent".

Von der Leyenová vo svojom príhovore nevylúčila ďalší odklad brexitu. Uviedla, že predĺženie lehoty na vystúpenie Británie z EÚ by bolo možné, ak by sa na to našli dobré dôvody.



Kandidátka na post šéfky EK prisľúbila, že vymenuje rodovo vyváženú radu eurokomisárov a podnikne kroky proti násiliu páchanému na ženách. Pripomenula, že odkedy v roku 1958 vznikla EK, len 35 zo 183 komisárov boli ženy. "Predstavujeme polovicu našej populácie. Chceme spravodlivý podiel," vyhlásila.

Von der Leyenová chce navrhnúť i novú zmluvu o migrácii a reformovať európsky azylový systém.

Stredozemné more sa stalo "jednou z najsmrteľnejších hraníc na svete," uviedla a zdôraznila povinnosť zachraňovať životy migrantov na mori.

"Európska únia potrebuje ľudské hranice," vyhlásila a naznačila, že EÚ musí nájsť nové spôsoby prerozdeľovania žiadateľov o azyl.

Za kľúčové tiež považuje posilnenie bezpečnosti na hraniciach EÚ, ako i zvýšenie počtu členov pobrežnej stráže, ktorý by mal podľa jej slov dosiahnuť 10.000, a to najneskôr do roku 2024, nie až v roku 2027, ako je to naplánované.


Frakcia S&D o možnej podpore von der Leyenovej rozhodne popoludní



To, či Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D) v utorok večer podporí na post predsedníčky Európskej komisie (EK) nemeckú kandidátku Ursulu von der Leyenovú, sa jej členovia rozhodnú až popoludní. Reakcie zástupcov jednotlivých frakcií z rozpravy v Európskom parlamente (EP) priniesla agentúra APA.

Španielska poslankyňa a šéfka tamojšej politickej skupiny S&D Iratxe Garcíová Pérezová pred europoslancami povedala, že jej frakcia potrebuje "záruky", že EÚ do budúcnosti posilní svoju sociálnu politiku.

Von der Leyenovej z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) podporu prisľúbila Európska ľudová strana (EPP), ako i liberáli-centristi zo skupiny Obnovme Európu. Za podporu nemeckej ministerky obrany sa v utorok vyslovil aj šéf EPP Manfred Weber.

Šéf frakcie Obnovme Európu Dacian Ciološ uviedol, že jeho skupina je pripravená von der Leyenovú podporiť, ak sa bude zasadzovať za obnovu Európy. Podľa jeho slov totiž predložila "jasné ciele".

Zelení/Európska slobodná aliancia (EFA) sa rozhodli, že svoj názor nepodporiť von der Leyenovú nezmenia. Jeden z dvoch šéfov frakcie zelených Philippe Lamberts jej vyjadrenia o ochrane klímy a azylovej politike označil za vágne. Uviedol však, že ak bude zvolená, zelení ju budú v otázkach sociálnej politiky a ochrany životného prostredia podporovať.

Za von der Leyenovú nebude hlasovať ani protieurópsky zameraná skupina Identita a demokracia (ID). Oznámil to spolupredseda nemeckej krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Jörg Meuthen. Podľa jeho slov chce von der Leyenová "ešte väčšiu centralizáciu". Meuthen kritizoval jej "dlhý zoznam nejasných sľubov".

Predseda britskej Strany brexitu (BP) a europoslanec Nigel Farage von der Leyenovej počas rozpravy vyčítal, že chce zaviesť novú formu komunizmu, ako i to, že jednotlivým štátom chce úplne vziať ich suverenitu.

Weber podporil von der Leyenovú ako šéfku Európskej komisie



Nemecký europoslanec a líder Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente (EP) Manfred Weber podporil v utorok nomináciu nemeckej ministersky obrany Ursuly von der Leyenovej do funkcie predsedníčky Európskej komisie (EK), píše agentúra Reuters.

Na snímke Manfred Weber a Ursula von der Leyenová.
Foto: TASR/AP


Weber tak urobil pred dnešným hlasovaním v EP a vyzval europoslancov, aby ju podporili. Zároveň varoval kolegov, že von der Leyenovej prípadné nezvolenie by vytvorilo politickú nestabilitu v Európe.

"Teraz nepotrebujeme opozíciu, to, čo teraz potrebujeme, je konštruktívny duch," uviedol konzervatívec Weber pre nemeckú televíziu ZDF.



Weber, ktorý bol sám neúspešným kandidátom ľudovcov na vrcholný post v Únii, o Leyenovej povedal, že je staviteľkou mostov a vášnivou Európankou.

Von der Leyenová, ktorá má politicky blízko k nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, musí získať najmenej 374 hlasov, čo je nadpolovičná väčšina. Podľa znalcov z prostredia v EP sa však akýkoľvek zisk pod hranicou 400 hlasov bude považovať za neúspech a slabú pozíciu pre štart jej kariéry na čele EK.

V prípade, že nemeckej političke europoslanci v utorok večer vyslovia dôveru, stane od 1. novembra prvou ženou na čele Európskej komisie.