Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Svetový potravinový program prerušil dodávky potravín na sever Gazy

Palestínčania nakupujú zásoby na trhu v Rafahu v Pásme Gazy v nedeľu 18. februára 2024. Foto: TASR/AP

Svetový potravinový program (WFP) vo svojom vyhlásení uviedol, že konvoje s pomocou "čelili absolútnemu chaosu a násiliu v dôsledku kolapsu občianskeho poriadku".

Jeruzalem 21. februára (TASR) - Svetový potravinový program (WFP) v utorok oznámil, že prerušuje dodávky potravín a ďalšej pomoci na sever Pásma Gazy po tom, ako na jeho kamión strieľali zúfalí obyvatelia tejto palestínskej enklávy. TASR správu prevzala od agentúry AP.

WFP vo svojom vyhlásení uviedol, že konvoje s pomocou "čelili absolútnemu chaosu a násiliu v dôsledku kolapsu občianskeho poriadku". Stalo sa tak pri pokuse o obnovu dodávok pomoci po trojtýždňovej prestávke, ktorú organizácia ohlásila po tom, ako paľba izraelského vojenského námorníctva zasiahla v Pásme Gazy konvoj s potravinami.

Tlačový úrad palestínskeho militantného hnutia Hamas označil rozhodnutie WFP za "rozsudok smrti" pre státisíce obyvateľov severnej časti Pásma Gazy. Úrad zároveň vyzval WFP, aby svoje rozhodnutie stiahol, a taktiež naliehal na ostatné agentúry OSN, aby obnovili pomoc na sever tejto palestínskej enklávy a zabránili tam "katastrofálnym následkom hladomoru".

Jedno zo šiestich detí do dvoch rokov je v Pásme Gazy podľa WFP akútne podvyživené a ľudia tam umierajú od hladu. Najhoršia je situácia práve na severe Pásma Gazy.

"Naše tímy videli počas posledných dní neskutočné zúfalstvo," uviedol WFP vo vyhlásení.

Aj keď väčšina obyvateľov Gazy po spustení izraelskej vojenskej kampane utiekla na juh, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že na severe stále žije 300.000 až 400.000 ľudí.

Vo vyše štvormesačnej vojne medzi Hamasom a Izraelom zomrelo v Pásme Gazy už viac než 29.000 ľudí, prevažne civilistov. Vojna vypukla po teroristickom útoku Hamasu na Izrael 7. októbra, ktorý si vyžiadal zhruba 1140 mŕtvych, väčšinou civilistov.