Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

WikiLeaks prekonal blokádu amerických spoločností

Zakladateľ kontroverznej stránky WikiLeaks Julian Assange Foto: TASR/AP

WikiLeaks chce využívať francúzsky debetný kartový systém Carte Bleue, prostredníctvom ktorého majú prispievatelia posielať peniaze cez mimovládnu organizáciu Net Neutrality.

Londýn 18. júla (TASR) - Investigatívny internetový portál WikiLeaks dnes oznámil, že sa mu podarilo prekonať blokádu amerických spoločností Visa a MasterCard, a opäť je schopný prijímať finančné dary od svojich podporovateľov - prostredníctvom francúzskej neziskovej organizácie.

Najznámejšie spoločnosti spracúvajúce bezhotovostné platby sa vlani zaradili medzi približne šesť amerických firiem, ktoré uvalili embargo na spoluprácu so serverom WikiLeaks na základe odporúčania vlády USA. WikiLeaks zverejnila v decembri 2010 približne 250.000 tajných depeší amerického ministerstva zahraničných vecí.

WikiLeaks chce využívať francúzsky debetný kartový systém Carte Bleue, prostredníctvom ktorého majú prispievatelia posielať peniaze cez mimovládnu organizáciu Net Neutrality.

Bezprostredne nebola známa reakcia firiem Visa a MasterCard, či sa budú pokúšať novú aktivitu WikiLeaks zastaviť. Vlani sa spoločnosť okolo zakladateľa Juliana Assangea snažila spracovávať finančné dary prostredníctvom islandskej platobnej spoločnosti DataCell, ktorú však zakrátko zablokovala Visa.

Zakladateľ internetovej stránky WikiLeaks Julian Assange na archívnej snímke z 1. februára 2012.
Foto: TASR/AP


Assange, ktorý sa nachádza na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne a žiada o azyl v latinskoamerickej krajine, v stanovisku k spusteniu novej služby vyzval nadnárodné platobné spoločnosti, aby sa pokúsili opäť prekaziť jeho snahu o zabezpečenie finančnej nezávislosti WikiLeaks. "Nech to zatvoria. Čakáme, naši právnici čakajú," povedal Assange a obvinil kreditné spoločnosti z "korupčného podlizovania sa" Washingtonu.

Austrálčan Assange (40) bojuje proti vydaniu do Švédska, kde ho chcú vypočúvať pre obvinenia zo sexuálnych deliktov. Assange všetky obvinenia odmieta a obáva sa, že by ho Švédsko mohlo vydať do USA, kde by ho mohli v súvislosti so zverejnením tajných diplomatických dokumentov odsúdiť v najhoršom prípade aj na smrť.