Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Wilders hľadá spojencov v Európe pred budúcoročnými eurovoľbami

Geert Wilders Foto: TASR/AP

Geert Wilders v snahe získavať spojencov naprieč Európou, uviedol, že sa začala rodiť politická revolúcia od Anglicka po Nemecko, od Francúzska po Holandsko a Taliansko.

Brusel/Amsterdam 29. apríla (TASR) - Predseda holandskej protiimigrantsky a protiislamsky zameranej Strany slobody (PVV) Geert Wilders sa snaží hľadať spojencov na európskej politickej scéne s úmyslom spojiť sily podobne zameraných subjektov a vytvoriť spoločnú platformu pre budúcoročné voľby do Európskeho parlamentu, uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl.

Wilders sa podľa informácií holandského denníka Volkskrant uchádza predovšetkým o priazeň francúzskeho ultrapravicového Národného frontu (FN), ktorému šéfuje Marine Le Penová.

Holandský denník v tejto súvislosti pripomenul nedávne pracovné stretnutie medzi Wildersom a Le Penovou, kde obaja diskutovali o možnej paneurópskej spolupráci.

"Máme na 90 percent rovnaký názor na 90 percent vecí, možno aj viac," priznal Wilders v rozhovore pre Volkskrant. A dodal, že s líderkou FN majú spoločné názory najmä v otázkach týkajúcich sa imigrantov.

Wilders zároveň priznal, že stretnutie s Le Penovou bolo iba začiatkom série stretnutí s predstaviteľmi podobne zmýšľajúcich politických strán v úsilí vytvoriť alianciu pred budúcoročnými eurovoľbami. Tie by sa mali konať koncom mája budúceho roku.

"Strany, ktoré sú proti tomu, čo my nazývame elity, stúpajú na popularite. Ide o subjekty, ktoré chcú brániť národné záujmy, národnú identitu," uviedol Wilders pre noviny.

Líder PVV odmietol povedať, či sa stretne aj s predstaviteľmi novej, euroskeptickej nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko. Jeho najbližšími plánmi sú rokovania so stranou Flámsky záujem v Belgicku, ktorá má okrem separatistických snáh aj jasné protiimigrantsky vyhrotené pozície.

Wilders v snahe získavať spojencov naprieč Európou, uviedol, že sa začala rodiť politická revolúcia od Anglicka po Nemecko, od Francúzska po Holandsko a Taliansko. Sú to podľa neho politické subjekty, ku ktorým má bližšie ako ku štandardným politickým stranám zastúpeným v holandskom parlamente.