Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Z divadla v Aachene odstránili pre nacistickú minulosť bustu Karajana

Herbert von Karajan Foto: mtv.com

Karajan patrí medzi najvýznamnejších dirigentov 20. storočia.

Aachen 29. novembra (TASR) - Divadlo v nemeckom Aachene odstránilo zo vstupnej haly bustu rakúskeho dirigenta Herberta von Karajana (1908-1989) pre najnovšie odhalenia o jeho nacistickej minulosti. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Výsledky najnovšieho výskumu a prednáška dirigentovho životopisca ukázali, že "Herbert von Karajan počas nacistickej éry nepredstavoval úplne prázdny list", uviedla v stredu generálna riaditeľka Aachenského divadla Elena Tzavarová. "To všetko nás podnietilo k odstráneniu busty," dodala.

Karajan patrí medzi najvýznamnejších dirigentov 20. storočia. Na začiatku svojej kariéry bol v rokoch 1935-1942 generálnym hudobným riaditeľom v Aachene, pričom v tomto období sa stal členom Hitlerovej NSDAP. Neskôr sa počas vlády nacistov presadil aj ako dirigent v Berlíne.

Krátko po vojne mal nakrátko zakázané verejné vystupovanie, neskôr boli všetky zákazy zrušené a mohol slobodne vystupovať podľa vlastného uváženia. V polovici 50. rokov sa stal šéfdirigentom Berlínskych filharmonikov.

Divadlo v Aachene oznámilo, že bronzová busta bude odovzdaná miestnemu múzeu - Centru Karola Veľkého. Bude súčasťou výstavy "200 rokov mestského divadla v Aachene" v roku 2025. Jednou z tém výstavy bude aj obdobie nacizmu.

Tzavarová by namiesto Karajana rada inštalovala bustu Wolfganga Amadea Mozarta z vlastnej zbierky divadla.

Divadlo v Aachene bolo otvorené v roku 1825 a zničené počas druhej svetovej vojny. Prestavali ho podľa historických plánov a znovu otvorili v roku 1951.