Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Z pásma Gazy vypustili nad Izrael zápalné balóny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Vladimír Benko

Pri poslednom incidente v piatok ráno izraelská armáda v palestínskej dedine severne od mesta Džanín smrteľne postrelila mladého Palestínčana.

Jeruzalem 22. septembra (TASR) — Izraelské letectvo podniklo v piatok letecké útoky na palestínske pásmo Gazy. K náletom došlo po tom, ako palestínski radikáli z pásma Gazy vypustili nad územie Izraela viacero zápalných balónov, ktoré na poliach pri hraniciach s Gazou spôsobili požiar na rozsiahlej ploche porastov.

Ako informoval spravodajský web Ynetnews, išlo o prvý incident s použitím zápalných balónov po dvojročnej prestávke.

Agentúra AP pripomenula, že Palestínčania z Gazy v minulosti vypúšťali zápalné balóny na protest proti izraelsko-egyptskej blokáde uvalenej na toto územie od roku 2007. Balóny spôsobovali v Izraeli požiare a ničili úrodu i poľnohospodársku pôdu. Izrael na ne často reagoval náletmi na pozície hnutia Hamas v pásme Gazy.

Pri najnovšom útoku izraelské bojové lietadlá zasiahli tri vojenské stanovištia patriace Hamasu, uviedla izraelská armáda.

Piatkové zhromaždenie Palestínčanov pri hraničnom plote medzi pásmom Gazy a Izraelom sa konalo na protest proti nedávnym návštevám židov na Chrámovej hore v jeruzalemskom Starom meste, ktoré je najcitlivejším bodom izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Časť západnej steny Chrámovej hory totiž tvorí Múr nárekov, ktorý je jednou z najdôležitejších židovských pamiatok. Na vrchole hory stojí Skalný dóm a mešita Al-Aksá, ktoré patria k najposvätnejším moslimským stavbám.

Podľa platných nariadení židia toto miesto môžu navštíviť, ale nesmú sa tam modliť.

Ale rastúci počet návštevníkov v areáli - spolu so scénami židov, ako sa postojačky ticho modlia pri Múre nárekov - vyvolávajú u Palestínčanov obavy, že Izrael plánuje tento areál rozdeliť alebo úplne prevziať. Izrael tvrdí, že uznáva dohodnutý status quo.

K nárastu napätia pozdĺž hraničného plota oddeľujúceho územie Izraela od pásma Gazy došlo v čase, keď je mimoriadne napätá aj situácia na okupovanom Západnom brehu. Ide o stav, aký táto oblasť nezažila dve desaťročia.

Pri poslednom incidente v piatok ráno izraelská armáda v palestínskej dedine severne od mesta Džanín smrteľne postrelila mladého Palestínčana. Militantná skupina Islamský džihád ho neskôr označila za svojho príslušníka.