Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Z vojnového pamätníka Matka Vlasť v Kyjeve odstraňujú sovietsky znak

Írsky premiér Leo Varadkar (vpravo) navštevuje pamätník Matka Vlasť pri príležitosti svojej návštevy Kyjeva na Ukrajine v stredu 19. júla 2023, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Matka Vlasť je najvyššou sochou v Európe, pričom o 16 metrov prevyšuje aj americkú Sochu slobody. Bez podstavca je vysoká 62 metrov, s podstavcom 102 metrov.

Kyjev 27. júla (TASR) - Robotníci začali odstraňovať štátny znak bývalého Sovietskeho zväzu z pamätníka Matka Vlasť v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, ktorý je venovaný víťazstvu nad nacizmom v druhej svetovej vojne. Kladivo a kosák má na pamätníku nahradiť ukrajinský štátny znak – trojzubec. Oznámilo to v stredu ukrajinské ministerstvo kultúry, píše agentúra DPA.

Ministerstvo kultúry zverejnilo aj videozáznam z prípravy na demontáž znaku s rozmermi 13 krát osem metrov.

Matka Vlasť je najvyššou sochou v Európe, pričom o 16 metrov prevyšuje aj americkú Sochu slobody. Bez podstavca je vysoká 62 metrov, s podstavcom 102 metrov. Celá konštrukcia je z nerezovej ocele a váži 560 ton. Zobrazuje ženskú postavu, ktorá drží v pravej ruke meč a v ľavej štít. Práve na jej štíte sú vyobrazené kosák a kladivo, ktoré má teraz nahradiť ukrajinský trojzubec.

Socha sa nachádza na brehu rieky Dneper pred ukrajinským národným múzeom druhej svetovej vojny. So stavbou pamätníka sa začalo v roku 1979, dokončený a slávnostne odhalený bol v roku 1981 spoločne s otvorením zmieneného múzea.

Ukrajinský trojzubec má byť vyrobený z kovu pochádzajúceho z Európy, nie však z územia Ukrajiny, keďže oceľ od domáceho výrobcu zo Záporožskej oblasti nespĺňala stanovené požiadavky.

Demontáž starého emblému a výroba aj umiestnenie nového má stáť v prepočte približne 680.000 eur, ktoré Kyjev získal od súkromných darcov. Cieľom je sochu zrenovovať pred 24. augustom, keď si bude Ukrajina pripomínať 32. výročie vyhlásenia nezávislosti.

Z nedávneho prieskumu vyplynulo, že demontáž sovietskeho štátneho znaku z pamätníka si želá drvivá väčšina Ukrajincov. DPA dodáva, že s odstraňovaním sovietskych symbolov začala Ukrajina už po vyhlásení nezávislosti v roku 1991.