Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Za jeden deň v Sýrii zahynulo najmenej 45 ľudí, obyvatelia utekajú

Foto: TASR/AP

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov informoval, že od vypuknutia protivládnych nepokojov v krajine utieklo do susedných štátov najmenej 30.000 Sýrčanov.

Damask 14. marca (TASR) - Najmenej 45 ľudí vrátane 22 príslušníkov bezpečnostných síl zahynulo v utorok v Sýrii, kým tamojší obyvatelia utekali cez hranice do Libanonu a Turecka, informovali aktivisti.

Násilnosti a správy o údajných masakrách v provinciách Idlib a Homs prinútili mnoho Sýrčanov na útek do Libanonu a Turecka. Približne 50 rodín prišlo od pondelka zo Sýrie do mesta Tripolis na severe Libanonu. Ďalších 300 Sýrčanov utieklo z Idlibu smerom k tureckým hraniciam, dodali aktivisti.

K najnovšej vlne násilia došlo v čase, keď sýrsky prezident určil termín parlamentných volieb podľa novej ústavy na 7. mája, uviedla sýrska štátna tlačová agentúra SANA.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) informoval, že od vypuknutia protivládnych nepokojov v krajine utieklo do susedných štátov najmenej 30.000 Sýrčanov. Takmer 23.000 Sýrčanov prišlo do tureckých utečeneckých táborov, 10.000 z nich sa však vrátilo do Turecka. Viac ako 12.000 ľudí medzitým utieklo zo Sýrie do Libanonu a 7000 do Jordánska.