Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Predsedom Parlamentného zhromaždenia NATO je socialista Mesterházy

Attila Mesterházy, archívna snímka. Foto: TASR/MTI

Delegáti PZ NATO sa zaoberali aj situáciou po zásahu Turecka v Sýrii.

Londýn/Budapešť 18. októbra (TASR) - Na 65. schôdzke Parlamentného zhromaždenia NATO (PZ NATO) v Londýne zvolili za podpredsedu tejto inštitúcie bývalého kandidáta na post premiéra z Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Attilu Mesterházyho. Podľa spravodajského servera Infostart.hu o tom v piatok informovala MSZP.

Delegáti PZ NATO sa zaoberali aj situáciou po zásahu Turecka v Sýrii. Maďarskí socialisti v tejto súvislosti podotkli, že prvý maďarský politik mohol obsadiť post podpredsedu PZ NATO v čase, keď jediným a izolovaným podporovateľom tureckej invázie spomedzi členských krajín NATO a Európskej únie (EÚ) je maďarský premiér Viktor Orbán a jeho vláda.

Mesterházy, ktorý bol v období rokov 2010-2014 predsedom MSZP, zastáva od roku 2018 aj funkciu predsedu frakcie socialistov v PZ NATO.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok v Baku vyjadril vďaku maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi za to, že podporuje Turecko. Politici sa na dvojstrannom rokovaní stretli v rámci regionálnej konferencie krajín s turkickou identitou v azerbajdžanskom hlavnom meste.

Opozičná maďarská strana Demokratická koalícia (DK) v utorok popoludní vydala vyhlásenie, ktorým protestovala proti tomu, že Orbán otvorene podporuje "krutého diktátora, ktorý svojimi vojnovými opatreniami nesie zodpovednosť za smrť ľudí".

Spravodajca TASR Ladislav Vallach