Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Za tri mesiace minul Porošenko na svoju kampaň vyše 13 miliónov eur

Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko reční pri spomienke na vyše sto obetí nepokojov na Majdane v rokoch 2013 a 2014, ktorým prezident Porošenko posmrtne udelil titul Hrdina Ukrajiny a ktorých samotný Ukrajinci nazývajú Nebeská stotina v Kyjeve 16. februára 2017. Foto: TASR/AP

Zo zistení citovaného webu vyplýva, že Porošenko si predvolebnú kampaň financuje z vlastných zdrojov.

Kyjev 26. marca (TASR) - Úradujúci ukrajinský prezident Petro Porošenko vynaložil na svoju predvolebnú kampaň 407,8 milióna hrivien (v prepočte okolo 13,38 miliónov eur). Ide o najvyššiu sumu spomedzi všetkých 39 kandidátov zaregistrovaných do prezidentských volieb, informovala v utorok agentúra TASS odvolávajúca sa na ukrajinský spravodajský web Levyj bereg.

Na druhom mieste vo výške výdavkov skončila ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková, ktorá za tri mesiace trvania predvolebnej kampane minula vyše 163,7 milióna hrivien (5,34 milióna eur).

Tretie miesto obsadil Oleksandr Vilkul, ktorý za svoju kampaň doteraz zaplatil 111,4 milióna hrivien (3,65 milióna eur).

Viac ako 100 miliónov hrivien stála predvolebná kampaň ešte jedného kandidáta - Anatolija Hrycenka.

Favorit volieb Volodymyr Zelenskyj na prezentáciu svojej osoby minul 86,4 milióna hrivien (2,83 milióna eur). V skupine kandidátov, ktorí na kampaň vynaložili od 50 do 100 miliónov hrivien, sú okrem Zelenského ešte ďalší traja uchádzači.

Zo zistení citovaného webu vyplýva, že Porošenko si predvolebnú kampaň financuje z vlastných zdrojov. Tymošenkovej ju platí strana Vlasť. Fond, ktorý má k dispozícii Zelenskyj, tvoria z troch štvrtín dobrovoľné dary od jeho sympatizantov. Zvyšok sú jeho úspory a peniaze od strany Sluha národa, za ktorú kandiduje.

Ako informoval spravodajský portál, žiadne peniaze zo svojho fondu na svoju kampaň neminuli štyria z 39 kandidátov. Jeden kandidát si finančný fond pre svoju kampaň nezaložil vôbec.

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Ukrajine bude konať túto nedeľu, 31. marca.