Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Za útokom na turistov v Bulharsku je Hizballáh či Hamas, tvrdí Barak

Výbuch v Burgase. Foto: TASR/AP Photo

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pripísal zodpovednosť za explóziu autobusu Iránu a prisľúbil tvrdú reakciu.

Jeruzalem 19. júla (TASR) - Teroristický útok proti izraelským turistom v Bulharsku mohli uskutočniť militanti z Iránom podporovaného hnutia Hizballáh alebo Hamas. Uviedol to izraelský minister obrany Ehud Barak.

V autobuse prevážajúcom 40 izraelských turistov na letisku v bulharskom Burgase vybuchla v stredu bomba, ktorá zabila najmenej šesť ľudí a zranila 32 ďalších. V kritickom stave sú tri osoby.

"Je to zjavne teroristický útok, ktorý zrejme uskutočnil Hizballáh, Hamas, Islamský džihád, iná teroristická skupina z Iránu alebo radikálne islamské sily. Sústavne s nimi bojujeme," konštatoval Barak.

Minister dodal, že všetci tí, ktorí sú zodpovední za teroristický čin, budú nájdení a potrestaní.

Zranených Izraelčanov prevážali do nemocníc.
Foto: TASR/AP
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pripísal zodpovednosť za explóziu autobusu Iránu a prisľúbil tvrdú reakciu.

"Všetky znaky ukazujú na Irán," povedal premiér. "V uplynulých mesiacoch sme videli iránske pokusy zasiahnuť Izraelčanov v Thajsku, Indii, Gruzínsku, Keni, na Cypre a inde. Je to iránsky teroristický útok, ktorý sa šíri po celom svete. Izrael bude rázne reagovať," dodal.

Izraelský minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman vyhlásil, že bomba mohla byť pripevnená na boku autobusu.



"Za útokom sú (iránske) Revolučné gardy... Nechcem to povedať jednoznačne, ale sú za tým priamo alebo nepriamo," povedal Lieberman.

Teherán účasť na útoku odmietol, podľa niektorých analytikov sa však Irán pokúša o pomstu za zabitia niekoľkých svojich odborníkov na jadrový program, z ktorých Iránci obviňujú židovský štát a jeho západných spojencov.