Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

ČSSD sa pokúša zosadiť vládu Petra Nečasa na rokovaní snemovne

Český premiér Petr Nečas Foto: TASR/AP

Koaličné strany - ODS, TOP 09 i Veci verejné - stoja jednotne za súčasným kabinetom. Výsledok tejto iniciatívy je tak už vopred viac-menej jasný, s prekvapeniami sa neráta.

Praha 20. marca (TASR) - Schôdza Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky, ktorú jej predsedníčka Miroslava Němcová zvolala na podnet opozičných sociálnych demokratov z ČSSD, usilujúcich sa o vyjadrenie nedôvery vláde premiéra Petra Nečasa, sa dnes podvečer začala v Prahe.

Iniciátori vyslovenia nedôvery, už tretieho pokusu rovnakého charakteru v tomto volebnom období, nemajú v snemovni potrebných 101 hlasov, nutných na zosadenie vládnej koalície. Jej strany - ODS, TOP 09 i Veci verejné - stoja totiž jednotne za súčasným kabinetom. Výsledok tejto iniciatívy je tak už vopred viac-menej jasný, s prekvapeniami sa neráta.

Podpredseda Poslaneckej snemovne a súčasne podpredseda ČSSD Lubomír Zaorálek dal už pred úvodným vystúpením rozpravy svojho straníckeho šéfa Bohuslava Sobotku jasne najavo, o čom iniciátorom tohto rokovania išlo. "Pre mňa je toto hlasovanie o nedôvere predovšetkým pokusom hovoriť o témach, ktoré nám vládna koalícia bránila v snemovni otvoriť," cituje slová opozičného politika internetový server idnes.cz.

Líder ČSSD potom v úvodných vetách udal tón rozprave, keď pripomenul protesty v uliciach a naznačil, že súčasný vládny kabinet pripravuje svojou nekompetentnosťou pôdu pre úspech nedemokratických hnutí v budúcnosti.

Sociálni demokrati iniciovali vyslovenie nedôvery vláde predovšetkým kvôli škandálom okolo koaličnej strany Veci verejné, ale predovšetkým kvôli reštriktívnym opatreniam vládnej koalície, ktoré majú negatívne dopady nielen na sociálne najslabších, ale aj na príslušníkov strednej vrstvy.