Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

FOTO: Začali vyšetrovať okolnosti neúspešného štartu rakety Sojuz

Na snímke pátracie a záchranárske jednotky na mieste núdzového pristátia kabíny Sojuz MS-10 v kazašskej stepi neďaleko mesta Žezkangan 11. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia už preverujú štartovaciu plošinu na kozmodróme Bajkonur a analyzujú dokumenty súvisiace s neúspešným štartom a s prípravami na let.

Moskva 11. októbra (TASR) - V súvislosti so štvrtkovou haváriou pilotovanej rakety Sojuz MS-10 začal Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) vyšetrovanie vo veci porušenia bezpečnostných pravidiel.

Vyšetrovanie sa začalo na základe článku 216 trestného zákona Ruskej federácie o "porušení pravidiel bezpečnosti výstavby, ktoré mali za následok spôsobenie vážnych škôd", uviedla agentúra TASS.

Vo svojom vyhlásení Sledkom spresnil, že bola vytvorená vyšetrovacia komisia. Dodal, že vyšetrovatelia už preverujú štartovaciu plošinu na kozmodróme Bajkonur a analyzujú dokumenty súvisiace s neúspešným štartom a s prípravami na let.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) medzičasom informoval, že v ruskom vyšetrovacom tíme bude mať svojho zástupcu.

Prvé zasadnutie pre vyšetrovanie príčin havárie rakety Sojuz sa uskutoční vo štvrtok na Bajkonure.

Nosná raketa Sojuz-FG s pilotovanou raketou Sojuz MS-10 vo štvrtok dopoludnia odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Na palube vesmírnej lode, ktorá smerovala k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), boli ruský kozmonaut Alexej Ovčinin a astronaut americkej NASA Nick Hague.


Agentúra Interfax informovala, že asi dve minúty po štarte - pri oddeľovaní bočných blokov prvého stupňa rakety od hlavného bloku druhého stupňa nosnej rakety - došlo k mimoriadnej situácii.

Vzápätí sa aktivoval havarijný maják, raketa sa rozdelila na jednotlivé súčasti a uvoľnil sa padák.

Návratový modul s posádkou sa potom po balistickej dráhe začal vracať na Zem a núdzovo pristál v kazašskej stepi.

Ani jeden z členov posádky nebol zranený. Ich zdravotný stav označili lekári za uspokojivý. Na piatok ráno je naplánovaný ich prevoz do Moskvy.

Šéf ruskej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin podľa TASS ocenil chladnokrvnosť a profesionalitu oboch členov posádky i operátorov v centre riadenia letov na Bajkonure. Dodal, že k úspešnému vyriešeniu situácie prispel aj výcvik medzinárodných posádok ISS. "Podarilo sa predísť oveľa horšiemu vývoju situácie," konštatoval Rogozin. Potvrdil, že obaja kozmonauti sa cítia dobre a nemajú nijaké zranenia.

Podľa pôvodných plánov Ovčinin a Hague mali na palube ISS stráviť 187 dní. Na ISS viezli okrem iného aj zásoby potravín a vody. Agentúra TASS s odvolaním sa na ruské zdroje informovala, že ďalšie zásoby na ISS čoskoro dopraví nákladná raketa.

Agentúra TASS spresnila, že dnešná mimoriadna udalosť bola za doterajších 35 rokov prvou, ktorá sa týkala nosných rakiet tohto typu.