Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Zahraničie

Zákaz používania symbolov komunizmu v Moldavsku je vraj nezákonný

Moldavská komunistická strana návrh komisie označila za protiústavný a obrátila sa Ústavný súd.

Kišiňov 5. júna (TASR) - Zákaz používania komunistických symbolov v Moldavsku, ktorý vlani schválil tamojší parlament, je nezákonný. Informovala o tom dnes ruská agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na verdikt moldavského ústavného súdu.

Zákon podporila vlani v júli väčšina poslancov vládnej proeurópskej koalície. Návrh vznikol na základe záverov komisie pre štúdium totalitného komunistického režimu. Zriadil ju šéf liberálov Mihai Ghimpu, ktorý bol v minulosti dočasným prezidentom. Táto komisia okrem zákazu používania komunistických symbolov navrhla otvoriť múzeum "sovietskej okupácie" a publikovať školské učebnice o "zločinoch komunistov".

Moldavská komunistická strana návrh komisie označila za protiústavný a obrátila sa Ústavný súd. Sudcovia diskutovali o prípade deväť mesiacov, hoci zo zákona mali rozhodnúť do pol roka. Predseda ústavného súdu Alexander Tenase to vysvetľoval tým, že sa museli radiť s Benátskou komisiou, poradným orgánom Rady Európy. Benátska komisia napokon dospela k záveru, že zákon by mal byť označený za protiústavný a mal by sa zrušiť. V opačnom prípade čelí moldavská vláda prehre pred Európskym súdom pre ľudské práva.