Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zámer otvoriť v Christchurchi megastore so zbraňami vyvolal obavy

Ľudia smútia pri pamätníku na pamiatku obetí streľby v dvoch mešitách na Novom Zélande, pred mešitou Al Noor v meste Christchurch 19. marca 2019. Foto: TASR/AP

K otvoreniu zbraňového veľkoobchodu príde päť mesiacov po teroristickom útoku na dve mešity v Christchurchi.

Wellington 17. júla (TASR) - Novozélandská spoločnosť Gun City, ktorá predala zbrane mužovi obvinenému zo streľby v dvoch mešitách v meste Christchurch s bilanciou 51 mŕtvych, vyvolala znepokojenie plánmi otvoriť v tomto meste svoj veľkoobchod. Informoval o tom v stredu denník Guardian s odvolaním sa na miestne médiá.

Nákupné centrum má mať rozlohu vyše 300 štvorcových metrov a otvoriť ho majú v auguste. "Nemyslím si, že každému bude vyhovovať, ak budú mať blízko svojich domovov zbrane," povedal pre rozhlasovú stanicu Radio New Zealand (RNZ) jeden z miestnych obyvateľov.

Spoločnosť Gun City na sa k situácii nevyjadrila.

K otvoreniu zbraňového veľkoobchodu príde päť mesiacov po teroristickom útoku na dve mešity v Christchurchi. Obvinený 28-ročný strelec Brenton Tarrant z Austrálie, ktorý v nich 15. marca spustil paľbu počas piatkových modlitieb, si kúpil štyri zbrane a muníciu v prevádzke firmy Gun City medzi decembrom 2017 a marcom 2018.

Predaj sa uskutočnil v súlade s platnou legislatívou. Tarrant, ktorý sa postaví pred súd na budúci rok v máji, čelí obvineniam v 92 bodoch vrátane prvého obvinenia z terorizmu na Novom Zélande.

Zákon o reforme držania zbraní, ktorý novozélandský parlament schválil v apríli, zakazuje väčšinu poloautomatických ručných palných zbraní, súčasti na zmenu palných zbraní na poloautomatické, zásobníky presahujúce určitú kapacitu, ako aj niektoré druhy brokovníc.

Vláda vyčlenila 208 miliónov novozélandských dolárov pre držiteľov zbraní, ktorí zakázané druhy zbraní odovzdajú polícii. Nový Zéland s necelými piatimi miliónmi obyvateľov a odhadovaným 1,5 miliónom strelných zbraní sa celosvetovo zaraďuje na 17. miesto v počte civilných držiteľov zbraní.