Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zápas o republikánskeho vyzývateľa Obamu je stále otvorený

Mitt Romney Foto: TASR/AP

Romneymu sa nepodarilo získať srdcia republikánskych konzervatívcov. Nedôverujú mu kvôli jeho umierneným postojom, ktoré zastával ako guvernér liberálneho štátu Massachusetts.

Washington 14. marca (TASR) - Prekvapujúcim dvojitým víťazstvom v republikánskych primárkach v amerických štátoch Mississippi a Alabama sa dôraznejšie presadil uchádzač o prezidentskú nomináciu Rick Santorum, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Santorum zvíťazil v dvoch dôležitých hlasovaniach republikánov na juhu Spojených štátov. Favorizovaný multimilionár Mitt Romney získal ďalšie body úspechmi na Havaji a na tichomorskom území Americká Samoa.

Ďalší dvaja uchádzači - Newt Gingrich a Ron Paul - sa dočkali sklamania. Po spočítaní takmer všetkých hlasov získal Santorum v Alabame 34,5 percenta, Gingrich si zabezpečil 29,3 percenta hlasov. Romney mal 29 percent a Paul päť percent hlasov.

V Mississippi - po spočítaní takmer všetkých hlasov - získal Santorum 32,9 percenta hlasov, Gingrich 31,3 percenta a Paul 4,4 percenta.

V republikánskom zápase o vyzývateľa amerického prezidenta Baracka Obamu získal Romney veľký náskok v počte delegátov, uviedla agentúra Reuters.

Romneymu sa však nepodarilo získať srdcia republikánskych konzervatívcov. Nedôverujú mu kvôli jeho umierneným postojom, ktoré zastával ako guvernér liberálneho štátu Massachusetts.

Na Havaji získal Romney 45,4 percenta hlasov, uviedla televízia CNN. Santorum si tam vybojoval 25,3 percenta hlasov, Paul získal 18,3 a Gingrich 11 percent.

Santorum po víťazstve vyjadril nádej, že by v zápase o nomináciu republikánov mohol zvíťaziť v boji s favorizovaným Romneym.

"Nomináciu získame," vyhlásil Santorum pred svojimi prívržencami v Lafayette v americkom štáte Louisiana. Bol považovaný za outsidera, dokázal však vzdorovať.

Republikánsky uchádzač o nomináciu musí mať na straníckom sneme 1144 delegátov. Podľa CNN má už Romney istých 459 delegátov, Santorum získal najmenej 232 a Gingrich 135 delegátov. Paul si doteraz zabezpečil 66 delegátov.