Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Zasadnutie tzv. limskej skupiny bude v Kanade, venovať sa má Venezuele

Venezuela, ilustračné foto. Foto: TASRAP

Väčšina členov tzv. limskej skupiny nalieha na venezuelského prezidenta Nicolása Madura, aby odstúpil z funkcie v krajine, ktorá je v hlbokej ekonomickej a politickej kríze.

Ottawa 25. januára (TASR) - Hostiteľom najbližšieho zasadnutia tzv. limskej skupiny, ktoré sa bude venovať kríze vo Venezuele, bude Kanada. Agentúru AFP o tom v noci na piatok informoval kanadský vládny zdroj.

Termín stretnutia zatiaľ nie je známy, ale podľa zdroja by bolo vhodné, keby sa uskutočnilo čo najskôr vzhľadom na situáciu vo Venezuele a jej dramatický vývoj.

Väčšina členov tzv. limskej skupiny - bloku 14 latinskoamerických krajín a Kanady - nalieha na venezuelského prezidenta Nicolása Madura, aby odstúpil z funkcie v krajine, ktorá je v hlbokej ekonomickej a politickej kríze a má veľké problémy so zabezpečením potravín a liekov pre svojich obyvateľov. Okrem toho Venezuela zápasí aj s infláciou.

Venezuela je už niekoľko dní dejiskom pouličných protestov, ktoré si vyžiadali najmenej 26 obetí na životoch. Ich účastníci žiadajú Madurov odchod z funkcie. Podporu mu vyslovilo vo štvrtok velenie venezuelskej armády, ktorá predtým obvinila opozičného lídra Juana Guaidóa z pokusu o štátny prevrat a vyzvala na dialóg.
Bezdomovec sedí na obrubníku medzi odpadkami na ulici vo venezuelskom Caracase 20. júla 2017. Venezuelská opozícia vyzvala svojich prívržencov, aby sa dnes masovo zapojili do generálneho štrajku, ktorého cieľom je dosiahnuť vypísanie prezidentských volieb a odvolanie plánov na vytvorenie ústavodarného zhromaždenia.
Foto: TASRAP