Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom dostal podmienku

Ilustračná snímka Foto: TASR

Zdravotník Peter Cichuniec bol v decembri uznaný vinným zo zabitia z nedbanlivosti a nezákonného podanie lieku v prípade smrti Elijaha McClaina, ktorý zomrel niekoľko dní po zásahu.

Brighton 27. apríla (TASR) - Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

Jeremymu Cooperovi hrozili tri roky vo väzení za to, že McClaina predávkoval ketamínom pri policajnom zásahu, počas ktorého ho policajti držali okolo krku pritlačeného k zemi. Ketamín sa používa ako anestetikum na tlmenie bolesti. Polícia McClaina zastavila, keď kráčal na ceste domov na predmestí mesta Denver.

McClainová matka, Sheneen McClainová, povedala, že rozhodnutie nebolo spravodlivé. Vyhlásila, že dvaja policajti ako aj požiarníci, ktorí boli pri zásahu prítomní, sú spoluvinníkmi zabitia jej syna, avšak utiekli spravodlivosti. "Čakám, že nebeská moc udelí všetkým trest. Lebo viem, že poslednému súdu neujdú," povedala pre AP.

Zdravotník Peter Cichuniec bol v decembri uznaný vinným zo zabitia z nedbanlivosti a nezákonného podanie lieku v prípade smrti Elijaha McClaina, ktorý zomrel niekoľko dní po zásahu.

Kampaň podporovaná celebritami viedla k vyšetrovaniu, v ktorom boli obvinení traja policajti spolu s dvoma zdravotníkmi. Dvaja policajti boli nakoniec zbavení obvinení, zatiaľ čo tretí bol odsúdený na 14 mesiacov väzenia.

Policajti voči McClainovi zasahovali po tom, čo na tiesňovú linku dostali hlásenie o "podozrivom" černochovi v lyžiarskej kukle, ktorý "sa správa zvláštne". Ako sa neskôr ukázalo, McClain pri sebe nemal žiadnu zbraň.