Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Sestru, ktorá prevzala hovor v nemocnici s Kate, našli mŕtvu

Princ William si odvádza manželku Kate zo súkromnej Nemocnice kráľa Eduarda VII. s kyticou žltých kvetov Foto: TASR/AP

Smrť vyšetruje polícia ako zatiaľ nevysvetlenú, ale podľa americkej spravodajskej televízie CNN spáchala žena samovraždu.

Londýn 7. decembra (TASR) - Zdravotnú sestru z londýnskej nemocnice, kde sa liečila tehotná manželka princa Williama pre silné ranné nevoľnosti, našli mŕtvu v centrálnom Londýne. Informovala o tom dnes britská spravodajská stanica BBC.


Sestra pred niekoľkými dňami prevzala v nemocnici falošný telefonát dvojice moderátorov austrálskej rozhlasovej stanice. Keďže bolo skoro ráno, zastupovala Jacintha Saldanhová recepčnú. Podľa neskorších informácií telefonát prepojila na oddelenie kolegyni, ktorá sa starala o Kate.

Moderátori sa potom od tejto sestry dozvedeli podrobnosti o zdravotnom stave vojvodkyne z Cambridgeu, za čo sa Nemocnica kráľa Eduarda VII. neskôr ospravedlnila.

"Vojvoda a vojvodkyňa z Cambridgeu sú hlboko zarmútení správou o smrti Jacinthy Saldanhovej," uviedol v reakcii hovorca londýnskeho Paláca svätého Jakuba, sídla princa Williama.

Smrť vyšetruje polícia ako zatiaľ nevysvetlenú, ale podľa americkej spravodajskej televízie CNN spáchala žena samovraždu.

Nemocnica kráľa Eduarda VII. potvrdila totožnosť mŕtvej Jacinthy Saldanhovej. Udalosť označilo zariadenie za "tragickú smrť", ktorá šokovala každého zamestnanca nemocnice. Sestra v nej pracovala viac ako štyri roky.



"S hlbokým smútkom musíme potvrdiť tragickú smrť členky nášho zdravotníckeho personálu Jacinthy Saldanhovej," uviedla nemocnica vo vyhlásení.

"Môžeme potvrdiť, že Jacintha sa nedávno stala obeťou falošného telefonátu. Nemocnica ju v tomto ťažkom období podporovala," píše sa ďalej vo vyhlásení. "Bola to vynikajúca sestra, rešpektovaná a u kolegov obľúbená," dodala nemocnica s tým, že sestra nebola za incident nijako disciplinárne potrestaná.

Metropolitná polícia Scotland Yard uviedla, že polícia dostala dnes o 10.35 h SEČ hlásenie, že na adrese na ulici Weymouth Street neďaleko nemocnice našli ženu v bezvedomí. Personál záchrannej sanitky ju hneď na mieste vyhlásil za mŕtvu.

Mŕtva zdravotná sestra prevzala začiatkom týždňa falošný telefonát od dvojice moderátorov austrálskej rozhlasovej stanice 2Day FM. Vydávali sa pritom za britskú kráľovnú Alžbetu II. a princa Charlesa. Sestra ich prepojila na oddelenie, kde vtedy ležala tehotná Kate. Službukonajúca sestra ich tvrdeniu uverila a poskytla im krátku informáciu o aktuálnom stave prominentnej pacientky.

"Bol to bláznivý telefonický žart, ktorý všetci odsudzujeme," vyhlásil neskôr John Lofthouse, hlavný manažér Nemocnice kráľa Eduarda VII. Vedenie nemocnice súčasne zdôraznilo, že ochrana súkromia pacientov patrí medzi jej priority.

Manželku princa Williama v pondelok hospitalizovali pre silné ranné nevoľnosti, ktoré súvisia s jej tehotenstvom. Kate začala pred dovŕšením 12. týždňa ťarchavosti trpieť zvracaním, úbytkom na váhe a dehydratáciou. Vo štvrtok 6. decembra už vojvodkyňu z nemocnice prepustili.

Austrálska stanica je "hlboko zarmútená" správou o smrti zdravotnej sestry



Austrálska rozhlasová stanica, ktorá má na svedomí falošný telefonát do londýnskej nemocnice, kde ležala tehotná manželka britského princa Williama so silnými rannými nevoľnosťami, dnes uviedla, "že je hlboko zarmútená tragickou správou" o smrti zdravotnej sestry. Informovala o tom tlačová agentúra Press Association, ktorú citovala agentúra DPA.

Mediálna spoločnosť Southern Cross Austereo (SCA) so sídlom v Sydney, vlastniaca stanicu 2DAY FM, uviedla, že dvaja moderátori, ktorí sa vo falošnom telefonáte vydávali za britskú kráľovnú Alžbetu II. a princa Charlesa, sa "až do odvolania nevrátia do vysielania z rešpektu k vážnej udalosti, ktorú možno označiť jedine za tragédiu".

Prezident SCA Rhys Holleran sa rozprával s moderátormi, ktorí sú podľa neho "hlboko šokovaní a dohodli sa, že v tomto období sa nebudú vyjadrovať k okolnostiam".

Zdravotnú sestru Jacinthu Saldanhovú našli dnes ráno mŕtvu v byte, susediacom s londýnskou Nemocnicou kráľa Eduarda VII., kde pracovala štyri roky a kde ležala aj tehotná manželka princa Williama. Smrť vyšetruje polícia ako nevysvetlenú, ale nie podozrivú. To, ako 46-ročná žena zomrela, určí koroner.

Austrálske rádio 2Day FM, ktoré 4. decembra skoro ráno uskutočnilo falošný telefonát za účelom získať podrobnosti o zdravotnom stave Kate, na sociálnych sieťach Twitter a Facebook informovalo, že jeho dvaja moderátori Mel Greigová a Michael Christian sa nevrátia až do odvolania do vysielania. Obaja sa v stredu 5. decembra ospravedlnili za svoj žart.

Saldanhová prevzala na recepcii falošný telefonát dvojice moderátorov a prepojila ich na inú zdravotnú sestru, ktorá sa starala o Kate. Vojvodkyňu z Cambridgeu prijali do nemocnice 3. decembra.

Saldanhovej rodina vydala prostredníctvom londýnskej polície vyhlásenie, v ktorom požiadala o rešpektovanie súkromia. "Naša rodina cíti hlboký žiaľ nad stratou milovanej Jacinthy," napísala v ňom rodina.