Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Zdravotný stav Berlusconiho sa zlepšuje, tvrdia jeho lekári

Na snímke nemocnica sv. Rafaela v talianskom Miláne, kde bol hospitalizovaný 86-ročný taliansky expremiér Silvio Berlusconi Foto: TASR - AP

Berlusconi bol v rokoch 1994–2011 trikrát talianskym premiérom. V súčasnosti je senátorom a tiež predsedom svojej pravicovej strany Forza Italia.

Miláno 21. apríla (TASR) - Zdravotný stav niekdajšieho talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho, ktorý je už vyše dva týždeň hospitalizovaný, sa pomaly zlepšuje, oznámili v piatok jeho lekári. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Berlusconiho hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti v milánskej Nemocnici svätého Rafaela 5. apríla. Jeho lekári neskôr oznámili, že 86-ročný politik trpí leukémiou a pľúcnou infekciou.

"Klinický obraz... Silvia Berlusconiho vyzerá, že sa pomaly a postupne zlepšuje," uviedli lekár Alberto Zangrillo a Fabio Ciceri.

V stredu sa mal Berlusconi tak dobre, že si mohol cez telefón pohovoriť so známymi. Telefonoval napríklad s talianskym ministrom zahraničných vecí Antoniom Tajanim, ktorý je členom jeho strany. "Čakáme na váš návrat," napísal neskôr Tajani na Twitteri.

Okrem toho s Berlusconim telefonoval aj taliansky minister dopravy Matteo Salvini, ktorý uviedol, že s bývalým premiérom vtipkovali a rozprávali sa o tom, ako sa darí Berlusconiho obľúbenému futbalovému klub AC Miláno.

Berlusconi bol v rokoch 1994–2011 trikrát talianskym premiérom. V súčasnosti je senátorom a tiež predsedom svojej pravicovej strany Forza Italia, ktorá je súčasťou koalície talianskej premiérky Giorgie Meloniovej. Na verejnosti sa však Berlusconi objavuje len zriedka, približuje AP.

Bývalý šéf talianskej vlády mal v posledných rokoch viacero zdravotných problémov vrátane nákazy koronavírusom v roku 2020. V roku 2016 podstúpil operáciu srdca a už niekoľko rokov nosí kardiostimulátor. Okrem toho prekonal aj rakovinu prostaty.