Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Zdravotný stav detí zachránených po 40 dňoch v pralese sa zlepšuje

Na snímke, ktorú zverejnila kolumbijská armáda, príslušníci kolumbijskej armády a domorodí obyvatelia, ktorí sa zúčastnili na pátracej akcii, sa starajú o štyri nájdené domorodé deti v amazonskom dažďovom pralese na území Kolumbie. Štyri domorodé deti, ktoré pred 40 dňami prežili haváriu malého lietadla, sa našli živé v amazonskom dažďovom pralese na území Kolumbie. Prostredníctvom sociálnej siete Twitter o tom v noci na sobotu 10. júna 2023 informoval kolumbijský prezident Gustavo Petro, uviedla agentúra AFP. Deti boli samy, keď ich pátrači našli. K havárii lietadla došlo 1. mája v skorých ranných hodinách, keď jednomotorové vrtuľové lietadlo Cessna so siedmimi cestujúcimi a pilotom oznámilo, že stroj má poruchu motora. Malé lietadlo sa následne stratilo z radarov. Dva týždne po havárii, 16. mája, pátrací tím v hustom poraste dažďového pralesa našiel vrak lietadla a vyzdvihol aj mŕtve telá troch dospelých - vrátane matky štvorice detí. Deti - tri dievčatá a jeden chlapec - sa však nikde nenašli. Foto: FOTO TASR/AP

Deti podľa vyhlásenia nemocnice dobre zareagovali na postupne sa zvyšujúci príjem živín po viac než mesiaci, počas ktorého konzumovali len vodu, lesné plody a korienky.

Bogota 15. júna (TASR) - Zdravotný stav štyroch detí, ktoré prežili haváriu malého lietadla a boli nájdené takmer po 40 dňoch strávených v amazonskom dažďovom pralese v Kolumbii, sa zlepšuje, stále však u nich pretrváva riziko rozvinutia infekcie. Vo štvrtok to uviedli predstavitelia vojenskej nemocnice v Bogote, kde sa deti zotavujú. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Deti podľa vyhlásenia nemocnice dobre zareagovali na postupne sa zvyšujúci príjem živín po viac než mesiaci, počas ktorého konzumovali len vodu, lesné plody a korienky.

"Z dôvodu výživového deficitu stále hrozí, že sa u detí rozvinie infekcia," povedali lekári.

Súrodenci vo veku 13, 9, 4 a jeden rok boli jedinými preživšími nehody lietadla, ku ktorej došlo 1. mája, keď jednomotorové vrtuľové lietadlo Cessna so siedmimi cestujúcimi a pilotom oznámilo, že stroj má poruchu motora. Malé lietadlo sa následne stratilo z radarov.

Dva týždne po havárii, 16. mája, pátrací tím v hustom poraste dažďového pralesa našiel vrak lietadla a vyzdvihol aj mŕtve telá troch dospelých vrátane matky detí. Deti - tri dievčatá a jeden chlapec - sa však nikde nenašli.

Kolumbijská armáda do oblasti vyslala 150 vojakov so psami, aby súrodencov vystopovali. Pri pátraní pomáhali aj desiatky dobrovoľníkov z domorodých kmeňov.

Podľa príbuzných pomohla deťom prežiť v pralese skutočnosť, že pochádzali z domorodej komunity. Pátrači počas ich hľadania v pralese po nich nachádzali stopy v podobe improvizovaných prístreškov či zvyškov nedojedeného ovocia.

Agentúra AFP pripomína, že desiatky vojakov sa stole snažia nájsť psa Wilsona, ktorý sa zúčastnil na pátraní po deťoch, no sám sa pri tom stratil v džungli.