Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Združenie sudcov v Egypte chce bojkotovať referendum o novej ústave

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Združenie sa zhodlo jednomyseľne. Taktiež odsúdilo dekrét prezidenta Mursího kvôli právnej nenapadnuteľnosti jeho rozhodnutí.

Káhira 2. decembra (TASR) - Združenie egyptských sudcov, vplyvný orgán zastupujúci túto profesijnú skupinu, dnes na svojom zasadnutí v Káhire jednomyseľne rozhodlo, že nebude dohliadať na referendum o návrhu novej ústavy, vypísané na 15. decembra. Oznámila to štátna tlačová agentúra MENA.     Rozhodnutia združenia však nie sú záväzné pre jeho členov. Sudcovia ale majú v Egypte dôležitú úlohu, pretože dozerajú na rôzne hlasovania.

Združenie tiež dôrazne odsúdilo dekrét prezidenta Muhammada Mursího z 22. novembra, vďaka ktorému sú jeho rozhodnutia právne nenapadnuteľné až do zvolenia nového parlamentu. Tento jeho krok vyvolal protesty nahnevaných prezidentových odporcov a tiež násilné zrážky v centre Káhiry i v ďalších egyptských mestách. Väčšina egyptských sudcov a prokurátorov vstúpila po vydaní dekrétu do dlhodobého štrajku.

Stočlenné ústavodarné zhromaždenie tento týždeň schválilo kontroverzný návrh novej ústavy v zrýchlenom konaní. Hlasovanie prebehlo bez prítomnosti liberálne a kresťansky orientovaných členov zboru, ktorí ho opustili na protest proti priveľkému vplyvu islamistov.