Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Dodávky munície sa po začiatku vojny proti Hamasu znížili

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Rusko aj Ukrajina sa snažia udržať a zabezpečiť si zásoby delostreleckej munície po takmer dvoch rokoch intenzívneho vzájomného ostreľovania sa z batérií vzdialených od seba niekoľko kilometrov.

Kyjev 17. novembra (TASR) - Dodávky kľúčových delostreleckých granátov na Ukrajinu sa po vypuknutí bojov medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v októbri znížili. Uviedol to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Izrael, ktorý dostáva vojenskú podporu od USA, neúnavne útočí na Pásmo Gazy odvtedy, ako bojovníci Hamasu 7. októbra bezprecedentným spôsobom vtrhli do južnej časti Izraela a začali vraždiť ľudí, predovšetkým civilistov.

"Naše dodávky sa znížili," povedal Zelenskyj novinárom, pričom mal na mysli najmä granáty kalibru 155 milimetrov, ktoré sa vo veľkej miere používajú na východnej a južnej frontovej línii na Ukrajine, a zdôraznil, že dodávky "sa naozaj spomalili".

"Nie je to tak, že by USA povedali: Ukrajine nič nedáme. Nie! Je to tak, že každý bojuje o (zásoby) sám. Taký je život. Nehovorím, že je to pozitívne, ale taký je život a my musíme brániť to, čo je naše," povedal novinárom ukrajinský prezident.

Rusko aj Ukrajina sa snažia udržať a zabezpečiť si zásoby delostreleckej munície po takmer dvoch rokoch intenzívneho vzájomného ostreľovania sa z batérií vzdialených od seba niekoľko kilometrov.

Južná Kórea tvrdí, že ruský spojenec Pchjongjang poslal Rusku milión delostreleckých nábojov na podporu vojny proti Ukrajine výmenou za poradenstvo v oblasti družicovej technológie.

Nemecko medzitým tento týždeň oznámilo, že EÚ nesplní ročný cieľ poslať milión delostreleckých nábojov na Ukrajinu, hoci sa blok snaží zabezpečiť dodávky zbraní pre Kyjev.

"Teraz sú sklady prázdne alebo existuje zákonné minimum, ktoré vám konkrétny štát nemôže poskytnúť," povedal Zelenskyj novinárom v Kyjeve. "A to nestačí," dodal. Prezident však ocenil úsilie Spojených štátov o zvýšenie výroby.

Rusko ani Ukrajina už rok nedosiahli žiadne významné územné zisky, pričom najvyšší veliteľ ukrajinskej armády uviedol, že boje sa dostali do patovej situácie.