Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Omeškania dodávok zbraní stoja životy vojakov na bojisku

Na snímke prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR Jakub Kotian

Zelenskyj hovoril aj o prípravách na nadchádzajúce stretnutie zástupcov krajín tzv. Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny, ktoré sa má konať 21. apríla na leteckej základni Ramstein v Nemecku.

Kyjev 18. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že oneskorenie dodávok zbraní na Ukrajinu má za následok straty na životoch na bojisku. Zelenskyj sa tak vyjadril v pondelok neskoro večer vo svojom tradičnom, pravidelnom videoprejave.

"Je veľmi dôležité si to uvedomiť zakaždým, keď počujeme, že sľúbené dodávky zbraní meškajú, zakaždým, keď sa objavia pochybnosti o type zbraní (zamýšľaných) pre Ukrajinu... Zakaždým to znamená, že ukrajinskí vojaci položia svoje životy, aby sme my mali tento čas," povedal v prejave, z ktorého cituje stanica Sky News.

Zelenskyj hovoril aj o prípravách na nadchádzajúce stretnutie zástupcov krajín tzv. Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny, ktoré sa má konať 21. apríla na leteckej základni Ramstein v Nemecku. Ukrajina podľa jeho slov na tomto stretnutí očakáva zásadné "rozhodnutia, ktoré naplnia (jej) potreby na bojisku".

Kontaktná skupina pre obranu Ukrajiny je iniciatíva viac ako 50 krajín vrátane všetkých členov NATO, ktoré podporujú Ukrajinu posielaním vojenského vybavenia, aby sa dokázala brániť voči ruskej okupácii. Prvé stretnutie skupiny sa uskutočnilo vlani 26. apríla na americkej leteckej základni vzdušných síl USA Ramstein v Nemecku.