Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj pricestoval do Tirany na summit s lídrami západného Balkánu

Albánsky premiér Edi Rama (vpravo) víta ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred spoločným stretnutím v Tirane v stredu 28. februára 2024. Foto: TASR/AP

Albánsko je členskou krajinou NATO od roku 2009.

Tirana 28. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v utorok neskoro večer do albánskej metropoly Tirana, aby sa tam v stredu zúčastnil na summite lídrov krajín západného Balkánu, ktorý sa bude zaoberať ďalšou pomocou pre Kyjev. Ide prvú Zelenského návštevu Albánska od vypuknutia ruskej invázie, uvádza TASR podľa agentúry AFP.

Albánsky minister zahraničných vecí Igli Hasani označil v príspevku na sociálnej sieti príchod Zelenského za "kľúčový moment pre posilnenie bilaterálnych vzťahov a solidaritu s Ukrajinou v jej hrdinskom boji proti ruskej agresii". Zelenskyj sa v stredu v albánskej metropole stretne s lídrami krajín západného Balkánu na summite "Ukrajina-juhovýchodná Európa".

Albánsko je členskou krajinou NATO od roku 2009. Od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu je aj hlasným podporovateľom Kyjeva, hoci o svojich dodávkach zbraní pre túto krajinu verejne príliš nehovorí. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken však počas svojej nedávnej návštevy tejto balkánskej krajiny ocenil podporu, ktorú preukazuje Ukrajine.

Albánsko "bolo jednou z prvých krajín, ktoré poslali Ukrajine vojenskú pomoc po ruskej agresii - zbrane, muníciu, vozidlá odolné voči mínam - a v súčasnosti patrí medzi desať najväčších krajín v prepočte na obyvateľa, pokiaľ ide o podporu Ukrajiny a bezpečnostnú pomoc," povedal vtedy šéf americkej diplomacie.

Zelenskyj v posledných týždňoch cestuje po celom svete a snaží sa získať pomoc pre ukrajinské ozbrojené sily, ktoré čelia kritickému nedostatku munície, pričom sa snažia zadržať postup ruských síl na fronte. Do Tirany pricestoval ukrajinský líder zo Saudskej Arábie, kde sa počas svojej utorňajšej návštevy snažil propagovať tzv. ukrajinský mierový plán a tiež diskutovať o možnej výmene vojnových zajatcov s Ruskom.

Rijád totiž udržiava vzťahy ako s Ukrajinou, tak aj Ruskom, pričom v minulosti už zohrával pri takýchto výmenách úlohu tzv. sprostredkovateľa. V septembri 2022 napríklad pomohol vyjednať výmenu, v rámci ktorej Rusko prepustilo vyše 200 ukrajinských zajatcov, pripomína AFP.