Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Rusi ofenzívou pri Charkove rozširujú frontovú líniu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR

Kyjev 12. mája (TASR) - Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti rozširuje frontovú líniu na východe Ukrajiny. Uviedol to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý poukázal na prebiehajúce boje vo viacerých častiach krajiny. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry DPA.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 13. mája (TASR) - Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti rozširuje frontovú líniu na východe Ukrajiny. Uviedol to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý poukázal na prebiehajúce boje vo viacerých častiach krajiny. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry DPA.

Viaceré obce "sa zmenili zo 'šedej zóny' na bojovú zónu a (ruskí) okupanti sa v niektorých z nich snažia usadiť alebo ich využiť na ďalší postup", povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom videoodkaze. Podľa jeho slov sa ruská armáda ofenzívou v Charkovskej oblasti snaží čo najviac vyčerpať ukrajinské sily.

Ukrajinský prezident dodal, že mimoriadne zložitá situácia je predovšetkým v meste Vovčansk, kde pred začiatkom ruskej invázie vo februári 2022 žilo 19.000 ľudí.

Ukrajinské sily podnikajú protiútoky a kladú tvrdý odpor, uviedol Zelenskyj. "Naša úloha je jasná - musíme okupantom spôsobiť čo najviac strát," vyhlásil. Zároveň požiadal Ukrajincov, aby zbytočne nepodľahli panike, pretože Moskva sa svojou pozemnou operáciou snaží vyvolať strach.

Ukrajinský prezident svojim občanom odporučil, aby nepodľahli emóciám, preverovali si každú správu a dôverovali "ukrajinským obranným silám".

Rusko spustilo ofenzívu v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny v piatok. V sobotu následne hlásilo dobytie piatich a v nedeľu ďalších štyroch dedín. Sever Charkovskej oblasti je podľa tamojšieho gubernátora Oleha Synehubova "takmer nepretržite" pod paľbou zo strany ruskej armády.